14 september 2022
Kommun & politik

Marka socken blir Årets Falbygdsocken 2022

Varje år delas priset Årets Falbygdsocken ut till en socken där det händer mycket och där det är extra gött att leva. I år går priset till Marka socken. Ett stort grattis!

Juryn för Årets Falbygdssocken består av representanter från Falköpings kommuns kommunledning, landsbygdsutveckling och turismutveckling samt representanter från Västra götalands hembygdsförbund och Falköpings tidning. Så här lyder juryns motivering till priset:

På den vackra Mössebergsluttningen ligger Marka socken med en fantastisk utsikt över staden Falköping. Delar av socknen ligger mycket nära stadsdelen Bestorp. Närheten till staden finns samtidigt som man kan omringas av ett lugn i de fina naturmiljöerna, inte minst vid Sjötorpasjön, som är en av de få sjöarna på Falbygden, och i det fantastiska naturområdet Vråhålan.

Naturen i Marka socken har betytt mycket för den kände naturmålaren Harald Wiberg som på ålderns höst slog sig ner på säteriet Redberga, där de många turisterna idag guidas av hans fru Christina Wiberg. Markas natur betyder även mycket för dagens mycket aktive ornitolog Åke Abrahamsson som genom idogt arbete räddat tornfalken från utrotning i vår bygd.

Från att tidigare enbart ha varit en traditionell familjejordbrukssocken finns här idag även ett flertal duktiga hantverkare och entreprenörer som utmärkt sig på olika vis såsom ett gårdsmejeri med osttillverkning av hög klass, ett mikrobryggeri, ett finsnickeri och ett entreprenadföretag för att nämna några.

Många arbetsamma bönder och dess djur ser till att marken frodas, lever och hålls efter samtidigt som vi får livsmedel till våra bord.

Kyrkan med sina medeltida väggmålningar är också ett riktmärke som stoltserar på sin kulle nära riksvägen och kanske är det som idag synliggör att här ligger Marka socken.