29 augusti 2022
Uppleva & göra

Ållebergskalaset 20 augusti

Välkomna att fira Ålleberg med oss! Sveriges första Unesco globala geopark, invigning av nya ledmarkeringar och tillgänglig vandringsslinga, gratis guidningar, vi bjuder på fika och bubbel.

Skärmflygare med utsikt över landskapet i bakgrunden.

Foto: Henrik-Theodorsson, Platåbergens Geopark

Program 20 augusti

Start kl. 13:00 med tal:
Invigning av vandringsleder och tillgänglighetsslinga:
Karola Svensson, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande
Jörel Holmberg, enhetschef, Naturavdelningen Länsstyrelsen

Sveriges första Unesco globala geopark:
Adam Johansson, kommunstyrelsens ordförande, Falköping
Segelflygmuséet informerar om sin verksamhet

Konferencier: Anna Bergengren, koordinator Platåbergens Unesco globala geopark

Under dagen fram till kl 16 finns det en rad aktiviteter på berget:
  • Tipspromenad med Slöta hembygdsförening (Startavgift: 20 kr)
  • Öppet segelflygmuseum (Entré: 20 kr)
  • Platåbergens Unesco globala geopark informerar om platåbergslandskapets unika geologi
  • Flygningar vid fint väder
  • Länsstyrelsen informerar om naturreservat i närområdet
  • Falköpings kommun informerar om natur- och friluftsområden
  • Arkeologirunda, ta med ditt fornfynd och få det bedömt
  • Vi bjuder på fika och bubbel

Gratis guidningar
Kl. 14:00 Vandring till Ållebergs högsta punkt med Anki Rundquist på Falbygdsturism.
Ålleberg är det minsta av våra 15 platåberg men samtidigt det högsta. Varmt välkommen att följa med på en vandring som tar oss till bergets högsta punkt, 335 m ö h.

Om vandringen:
Vi samlas och startar utanför Segelflygmuseet uppe på bergsplatån. Vår vandring går förbi Västhanget och en bit på den grönmarkerade vandringsstigen. Längs med vägen får du höra guiden Anki Rundqvist berätta om segelflygsverksamheten och historier från bergets alla begivenheter genom åren. En fantastisk utsikt får vi på köpet. Vandringen går på en stig - ej tillgänglighetsanpassad samt en kort bit över en betesmark.

Endast föranmälan, begränsat antal platser - först till kvarn!

Kl. 15:00 Ållebergs myter och sägner av Falbygdens Kulturarv
Vi samlas utanför Segelflygmuseet uppe på bergsplatån. Vår vandring följer den rödmarkerade vandringsstigen. Längs med vägen får du höra arkeolog Emil Lilja berätta om några av alla de myter som förknippas med Ålleberg. Många känner till sägnen till Ållebergs ryttare men berget rymmer även berättelser om trollgubbar och jättinnor, tomtar och guld som blir till sand. Vandringen går på en tillgänglighetsanpassad slinga.

Endast föranmälan, begränsat antal platser - först till kvarn!

Anmälan till respektive guidning gör du här: www.falkoping.se/guidning

Dagen är ett sammarrangemang av Falköpings kommun, Platåbergens Geopark och Länsstyrelsen Västra Götaland.