28 september 2020
Uppleva & göra

Vinnare utsedda i fototävling om platåbergen

Under hösten 2019 utlyste Platåbergens Geopark och Naturskyddsföreningen Skaraborg en gemensam fototävling där deltagarna skulle skildra det unika platåbergslandskapet. Fotografierna skulle dessutom tolka något av geoparkens fyra berättarteman: Ett stycke jordhistoria, Jorden ger liv, Stenen som levebröd och Bergen lever!

Stenblock och himmel

Vinnare Jorden ger liv, fotograf Lena Arvidsson.

En jury bestående av representanter från geoparken, Naturskyddsföreningen Skaraborg, Elinor Karlson från Falbygdens museum, geolog Torbjörn Persson samt fotograf Torleif Halvorsen har sedan utsett vinnarna, 1-3:e pris för bästa bild oavsett tema och sedan en vinnare ur varje tema.

Vinnare i de olika kategorierna

Bästa bild

  1. Jan Malmgren
  2. Johan Larsson
  3. Pamela Birgersson

Temafoton

  • Ett stycke jordhistoria: Lennart Jansson
  • Jorden ger liv: Lena Arvidsson
  • Stenen som levebröd: Anneli Johansson
  • Bergen lever: Ronja Levin

Platåbergens Geopark och Naturskyddsföreningen Skaraborg tackar alla som bidragit med så många fina foton och uppmuntrar alla att fortsätta uppleva vårt fantastiska platåbergslandskap! Se alla vinnande bidrag på www.platabergensgeopark.se Länk till annan webbplats..

Om platåbergens geopark

Projektet Platåbergens Geopark jobbar för att etablera en Unesco Global Geopark i platåbergslandskapet i Västergötland. Den tänkta geoparken sträcker sig över nio kommuner: Trollhättan, Vänersborg, Grästorp, Lidköping, Götene, Skara, Mariestad, Skövde och Falköping.

En geopark är ett område med geologi av internationell betydelse – alltså något som är unikt i världen. I en geopark berättar man om sambanden mellan geologi, biologi och kulturhistoria och ger förståelse för hur vi kan förvalta våra naturresurser och vår planet på ett hållbart sätt. Det finns i dag ett stort globalt nätverk av geoparker. Status som geopark är en kvalitetsstämpel och ett bevis på att naturmiljöerna runt om oss är värda att uppmärksammas internationellt.