15 maj 2020
Uppleva & göra

2019 års stipendiater utsedda

Nu har 2019 års kultur-, föreningsledar- och idrottsstipendiater utsetts. Marcus Wilsson, Falköping, får kulturstipendiet. Patrik Andersson och Kristina Edsberg, båda verksamma i Falköpings Atlet- och Brottarklubb delar på föreningsledarstipendiet. Madelen Janogy får idrottsstipendiet.

Det var en enig kultur- och fritisdnämnd som den 12 maj 2020 tog beslut om 2019 års kultur-, föreningsledar- och idrottsstipendiater. Här är motiveringarna.

Marcus Wilsson

Sedan tidiga tonår har Marcus Wilsson ett stort musikintresse som han på många sätt har delat med sig av till falköpingsborna. Marcus Wilsson har engagerat sig stort i att skapa ett levande musikliv för både publik och musiker i Falköping och har arbetat hårt för att forma platser dit musik-intresserade kan gå för att njuta av livemusik.

Marcus har under flera år gjort Musikhjälpen på O’Learys med många medverkande band och artister, flera av dem med lokal anknytning. 2019 startade Marcus Lill-lördag, en serie spelningar med olika musikinriktningar på O’Learys. Marcus har även varit engagerad i Maratonrock, i Kultur-kontakten som spelar på äldreboenden och har bokat artister till Stadsfesten i Falköping. Han har varit med och startat ett flertal musikklubbar bland andra Strike Rockbar på Bowlingsstället.

Utöver arrangörsskapet är Marcus även trubadur, spelar i band och skriver egen musik – bland annat om Falköping.

Patrik Andersson, Falköpings Atlet- och Brottarklubb

Patrik Andersson är en mycket engagerad tränare i Falköpings Atlet- och Brottarklubb. Han lägger ner mycket tid, både i träningslokalen och i styrelsen. I 20 års tid har han tillbringat flera kvällar i veckan i brottarlokalen och på helgerna åkt med på tävlingar. Han har tränat brottare i olika åldrar, allt från barn till seniorer.

Han har fått fram brottare som tagit medaljer i SM och som representerat Sverige i nordiska, europeiska och världsmästerskap.

Utöver detta organiserar Patrik också läger och andra aktiviteter för klubben. Han har också skapat ett samarbete mellan brottarklubben och skolor och andra idrottsföreningar.

Kristina Edsberg, Falköpings Atlet- och Brottarklubb

Kristina Edsberg är en eldsjäl och motor i Falköpings Atlet- och Brottar-klubb. Hon är aktiv i styrelsen och var drivande i att klubben blev certifierad som Säker och Trygg Förening. Hon har också bland annat ordnat föräldra-utbildningar och medlemsdagar.

Kristina har haft en nyckelroll i många år bakom succén med FT-Cupen som är en av landets största brottningstävlingar för ungdomar och har satt Falköping på kartan. Hon har varit ansvarig för bland annat information, administration och sekretariat samt varit tävlingsledare. Kristina är också engagerad som domare på många stora tävlingar i landet och engagerad i Svenska Brottningsförbundet och Västergötlands Brottningsförbund.

Madelen Janogy

Madelen Janogy började sin fotbollskarriär i Falköpings KIK. Efter avslutad studentexamen flyttade Madelen till Mallbackens IF i Värmland där hon gjorde så bra ifrån sig att hon 2016 blev värvad till Piteå IF. Tillsammans med lagkamraterna fick hon titulera sig svensk mästare 2018. Madelen blev uttagen till VM-truppen 2019 och då blev hon känd för hela svenska folket.

Madelen visar att med engagemang och driv kan man gå hur långt som helst – från en klubb i Falköping till svenska damlandslaget. Hon har alltid varit positiv, engagerad och ambitiös som satsat 100 procent, antingen det har varit studier eller fotboll.