13 september 2022
Trafik & gator

Europeiska mobilitetsveckan och bilfri dag i Falköping

Falköpings kommun deltar i den europeiska mobilitetsveckan för andra året i rad. Det europeiska initiativet pågår 16-22 september i syfte att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter.

eu

Falköping satsar på hållbart resande

Att vi firar mobilitetsveckan i Falköping 2022 är et politiskt beslut som togs av kommunfullmäktige i augusti förra året. Initiativet går hand i hand med Falköpings kommuns klimatstrategi där ett av de prioriterade områdena är att uppmuntra till klimatsmart vardagsresande där fler väljer gång, cykling och kollektivt resande.

Fira bilfria dagen den 22 september

Mobilitetsveckan avslutas med en bilfri dag den 22 september. Då kommer delar av Dotorpsgatan och Storgatan stängas av för biltrafik och i samband med detta anordnar kommunen flera aktiviteter på Stora torget mellan kl 15.00-18.00.

• Testa Fritidsbankens cyklar och delta i deras hinderbana
  • Delta i tipspromenad för stora och små. Alla barn som deltar får ett äpple och vuxna får chans att vinna en cykelhjälm.
  • Prova en elcykel
  • NTF informerar om trafiksäkerhet och utmanar besökare i ett vägmärkespussel
  • Goodiebags från Västtrafik
  • Vägmärkesbingo
  • Utställning av hållbara fordon
  • Kommunen samtalar om hållbara resor och tipsar om hållbara utflyktsmål
  • Anmälan till årets vintecyklist

Varmt välkommen!

Andra projekt för hållbart resande

Vintercyklist

Falköpings kommun deltar i projektet Vintercyklist i samarbete med Västtrafik och den lokala cykelbutiken Racerdepån. I det här projektet vill vi uppmuntra fler att vintercykla. Friheten, motionen och flexibiliteten som cykling ger kan du faktiskt få året om. De som blir antagna till projektet får gratis vinterdäck till sina cyklar, samt påmontering av däcken och en reflexväst.

På egna ben

I år deltart åtta klasser från Falköping i På egna ben Länk till annan webbplats.. Det är en utmaning riktade till elever i årskurs 4-5 som handlar mo att ta sig till skolan genom att cykla, gå, åka kollektivt eller skolskjuts – och skippa de ofta korta bilresorna. På egna ben pågår mellan 12 september till den 14 oktober.

Cykelvänligast

Är din arbetsplats cykelvänlig? Bli medlem i Cykelvänligast så hjälper vi till med att skapa bättre förutsättningar för medarbetare att cykla till och från jobbet. Läs mer och registrera din cykelvänliga arbetsplats.