10 september 2021
Trafik & gator

Europeiska mobilitetsveckan och bilfri dag i Falköping

För första gången firar vi mobilitetsveckan och bilfria dagen i Falköpings kommun. Det är ett evenemang som hålls varje år världen över för att uppmärksamma och uppmuntra hållbart resande.

Hjärta med hållbara transportmedel i

- Hållbart resande främjar både folkhälsa, trafiksäkerhet och miljö. Därför är hållbart resande viktigt för att nå kommunens vision om ”Det goda livet”. Vi vill uppmuntra och informera om att mer hållbart resande är möjligt och hur viktigt trafiksäkerhet är, säger Nina Ramsauer, miljöstrateg.

Falköpings kommun har genomfört en del permanenta åtgärder i trafikmiljön, såsom cykelgaraget vid tågstationen, tillgänglighetsanpassning av hållplatser, hastighetssänkning vid skolor, laddplatser för elbilar, utbyggnad av gång- och cykelnätet, hastighetssäkrade passager, med flera.

Mobilitetsveckan 16-22 september

Under veckan kan du delta i digital tipspromenad för hela familjen. Passa gärna på att följa kommunens Instagramlänk till annan webbplats eller hashtagen #falköpingcyklarochgår för tips och information på temat hållbart resande. Även Polisen i Falköping är delaktiga i den digitala veckan.

Veckan avslutas med en bilfri dag den 22 september.

Bilfria dagen 22 september

Dotorpsgatan från Trädgårdsgatan och in till torget är avstängd för biltrafik.

Aktiviteter på Stora torget, klockan 13-17

• Testa Fritidsbankens cyklar och sparkcyklar
  • Västtrafik delar ut goodiebags
  • Cykelkoll med Begbike
  • NTF delar ut reflexer och informerar om trafiksäkerhet
  • Polisen i Falköping genomför kontroller
  • Samtal om säker cykling i hela kommunen med Hållbar framtid Falköping

Delta i digital tipsrunda

Under mobilitetsveckan anordnar kommunen digitala tipsrundor. Svara på frågor om hållbart resande, klimat, trafiksäkerhet och trafikregler. För att delta i våra tipsrundor som finns tillgängliga under mobilitetsveckan behöver du appen Tipsrundan. Gör så här:

• Ladda ner appen Tipsrundan på din smartphone
  • Öppna appen och välj runda (skriv koden på den runda du vill gå eller cykla)
  • Skriv din mailadress som användarnamn och sedan är du igång
  • Svara på alla tipsfrågorna och du är i mål!

Du behöver inte ta frågorna i nummerordning. Det går fint att dela upp en runda på flera tillfällen så länge Tipsrundan är aktiv. Tipsrundorna finns aktiva mellan den 16 september och den 10 oktober 2021.

Ta gärna och bild och tagga rundan du gått på Instagram med #falköpingcyklarochgår

För dem som går eller cyklar rundorna under mobilitetsveckan dras några vinnare som har möjlighet till fina priser. Vinnarna meddelas via mail efter den 22 september!

Tipsrundan

• Hälsoslingan norra Kod: NYA341