11 oktober 2024
Omsorg & hjälp

Praovecka – många elever vill prova vård- och omsorgsyrket

Prao inom vård- och omsorgsyrket har blivit populärt och i år var det rekord i antalet sökande. Numera är prao inom vård- och omsorgsyrket en hel vecka där eleverna får besöka flera olika verksamheter inom vård och omsorg istället för att som tidigare vara en vecka på ett ställe.

eleverna från HC

Från vänster: Frida Wilgotson, socialförvaltningen, Mila, Ceasar, Delina, Wegahta, Axel, Viktor, Herman från Högstadium Centrum och Ulrika Sanfridsson Fritz, HR-avdelningen och Anna Nyman Nilsson, enhetschef.

Eleverna från Högstadium Centrum hade hört positivt om praoveckan från tidigare elever men det var när Amanda som är influencer inom socialförvaltningen kom och pratade mycket inspirerande om prao inom vård och omsorg som de bestämde sig för att söka. Det var bland annat variationen i upplägget av praoveckan som lockade eleverna.

Praoveckan började med introduktion, där Ulrika Sanfridsson Fritz från kommunens HR-avdelning berättade om kommunens organisation och Frida Wilgotson som arbetar som verksamhetsutvecklare inom socialförvaltningen berättade om upplägget för hela praoveckan.

Under veckan har eleverna fått lära sig mer om arbetet på äldreboenden, LSS-boenden, dagverksamhet, hemtjänst och fritidsverksamhet i Falköpings kommun. Det har också varit en heldag på Skaraborgs sjukhus för en inblick i arbetet på ett sjukhus. Praoveckan ger en bild av den breda verksamhet som finns inom vård- och omsorgsyrket och kan vara en hjälp för ungdomarna inför sina vägval för utbildning och yrke framöver.

– Det är en intensiv och spännande vecka med besök i många av våra olika verksamheter, säger Frida Wilgotson, verksamhetsutvecklare inom socialförvaltningen. Det är mycket information och prova- på, eleverna har under veckan bland annat träffat och samtalat med de äldre som besökte kommunens fritidsverksamhet under en föreläsning om Åsle Tå, de har provat HLR, de har hjälpt de boende på LSS-boendet Fridhem att ta hand om alla djuren, de har träffat elever på gymnasiet som går vård-och omsorgslinjen och de har fått se hur arbetet i en ambulans kan se ut.

Det var 60 elever från Högstadium Centrum som skulle ut på praovecka vecka 41 och vård och omsorg hade 20 sökande till sina 6 platser. Med så många sökande men att gruppen samtidigt inte fick blir för stor, utökade socialförvaltningen till 7 platser.

– Det är fantastiskt kul att så många sökte och är intresserade av vård- och omsorgsyrket, säger Ulrika Sanfridsson Fritz, HR-konsult. Undersköterska är vår absolut största yrkesgrupp. 1300 av kommunens 3000 anställda jobbar inom socialförvaltningen och det är viktigt av att vi visar denna breda verksamhet och de många olika yrkesgrupper som finns inom vård och omsorg.