19 oktober 2023
Omsorg & hjälp

Aktiviteter på kommunens boenden för ökad livskvalitet och välbefinnande

I början av året anställdes aktivitetssamordnarna Sofia Vilhelmsson och Martina Rydberg för att arbeta med att stärka det sociala innehållet på kommunens boenden. Det innebär att planera och anordna aktiviteter i samarbete med kommunens olika boenden, för att ge de boende ett mer innehållsrikt liv. I september fick de förstärkning av Yusra, Ida och Ramona som arbetar som aktivitetsassistenter.

aktivitetsassistenterna

Aktivitetsassistenterna Yusra Maslah Hassan, Ida Andersson, Ramona Örqvist

Nu har Sofia och Martina fått sällskap av Yusra Maslah Hassan, Ida Andersson, Ramona Örqvist som anställts som aktivitetsassistenter för att genomföra olika aktiviteter på kommunens tolv olika boenden. Det anordnas tipspromenader, bingo, temafester och tv-kvällar. Bussutflykter tillhör favoriterna då de boende får ta en tur på bygden med fikastopp. En annan populär aktivitet är fotostund med foton från förr som lånas från Falbygdens museum, det är foton på Falköping, gammaldags leksaker och mycket annat.

– Tillsammans med de boende bakar vi bullar, spelar sällskapsspel, sjunger allsång säger Yusra Maslah Hassan, aktivitetsassistent. Några av de boende vill bara prata en stund, om sig själva och sitt liv och tankar de har.

Den här satsningen är fem helt nya tjänster i kommunen och de finansieras av riktat statsbidrag som ska användas för att säkerställa god vård och omsorg av äldre personer. Undersökningar de senaste åren har visat att det finns ett behov utveckla och ta fram åtgärder för att öka livskvaliteten och välbefinnandet för de som bor i kommunens boenden. Omvårdnadspersonalen måste alltid prioritera vårduppdraget och känner att de inte alltid hinner med att anordna aktiviteter i den utsträckning som de och de boende önskar.

– Vi försöker anordna trevliga vardagshändelser helt enkelt som förgyller livet, säger Ida Andersson, aktivitetsassistent.

Alla aktiviteter planeras tillsammans med aktivitetsombud som är omvårdnadspersonal på olika de olika boendena. Det finns också samverkan med aktörer såsom Ung omsorg, studieförbund, IT-fixare och aktivitetssamordnare inom hemstöd.

– Vi har startat ett Instagramkonto där vi lägger ut lite av de aktiviteter vi hittar på, säger Ramona Örqvist, aktivitetsassistent. Det kan ju vara kul att följa för de som är intresserade eller som har anhöriga på våra boenden.

Vill du kika in hos aktivitetssamordnarna och aktivitetsassistenterna och följa med på aktiviteterna på Instagram så kan du leta upp kontot www.instagram.com/meningsfullvardagbofalkoping