29 juni 2022
Omsorg & hjälp

Hjärtstartare installeras utomhus på Ranliden

I veckan sattes en hjärtstartare upp utomhus vid personalingången på Ranliden. Hjärtstartaren är tillgänglig för både personal och allmänhet dygnet runt, året runt.

Pontus Düring, förvaltningschef samhällsskyddsförvaltning, Pernilla Arwidsson, IT-samordnare socialförvaltningen, Sebastian Torstensson, brandman och Christoffer Lagerqvist, frivillig brandman.

Det finns redan idag ett trettiotal hjärtstartare registrerade i Falköpings kommun. Nu finns det även en installerad utomhus i centrala Falköping på Ranliden där det arbetar ca 140 personer. Den är tillgänglig för både personal och allmänhet. Det här är den andra hjärtstartaren som finns utomhus i kommunen. Sedan tidigare finns det en installerad vid Falbygdens Ridcenter. På hjartstartarregistret.se Länk till annan webbplats. kan du se en karta över var det finns allmänna hjärtstartare i Sverige.

Dan Lagerstrand, styrkeledare

Nu är en hjärtstartare installerad utomhus efter ett bra samarbete mellan Samhällsskydd Mellersta Skaraborg och socialförvaltningen. Maskinen förvaras i ett värmeskåp så den är skyddad från väder och vind och tillgänglig dygnet runt alla dagar på året. Vår plan framöver är att vi ska installera fler hjärtstartare utomhus. Det finns ett nationellt mål om att behandling med hjärtstartare ska kunna ske inom fem minuter, berättar Dan Lagerstrand, styrkeledare på Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.

Det viktigaste är att man gör något!

Hjärtstartaren är enkel att använda och det krävs inte någon utbildning. Den ger instruktioner om hur den ska användas i bild, tal och skrift. En hjärtstartare känner av om en person har fått ett hjärtstopp och den fungerar bara om så är fallet.

Du behöver inte vara rädd att göra fel. Det är viktigare att du gör något om du hamnar i en situation där en person får ett misstänkt hjärtstopp. Det farligaste man kan göra är att inte göra något alls, säger Dan Lagerstrand.

Bli frivillig livräddare

Du som är över 18 år och har gått en kurs i hjärt- och lungräddning kan bli SMS-livräddare. SMS-livräddare är en tjänst där frivilliga kan registrera sig och bidra till att påbörja livsuppehållande åtgärder vid ett hjärtstopp. För att ytterligare öka chansen till överlevnad larmas SMS-livräddare även till närliggande hjärtstartare i samarbete med Sveriges Hjärtstartarregister. För att bli frivillig livräddare registrerar du dig i en app i telefonen. Läs mer om att bli frivillig livräddare på www.smslivraddare.se Länk till annan webbplats..