29 april 2022
Omsorg & hjälp

Sumittra vidare till Yrkes-SM Vård och omsorg

Sumittra Santipongpaibun

Sumittra Santipongpaibun, elev vid vård- och omsorgsprogrammet på Ållebergsgymnasiet, har gått vidare och ska tävla i Yrkes-SM Vård och omsorg. Tävlingen pågår i tre dagar och går av stapeln den 10-12 maj i Växjö. Då sätts de tävlande på prov i olika tävlingsmoment inom hemsjukvård och akutsjukvård.

Sumittra är en av sex tävlande som gick vidare från kvaltävlingen till Yrkes SM. Vanligtvis brukar det anordnas ett antal fysiska deltävlingar inför uttagningen till Yrkes SM, men i år filmades deltagarna medan de utförde tävlingsuppgifterna. Filmerna skickades till Vård- och omsorgscollege kansli där fyra nationella domare bedömde de tävlandes insatser.

Från kvaltävlingen gick sex deltagare vidare som nu har fått chansen att fortsätta tävla i Yrkes SM Vård och omsorg i Växjö. Under tre dagar får deltagarna olika case där de ska lösa uppgifter kopplat till sjukdomar som diabetes, stroke, ulcerös colit, commotio cerebri och demenssjukdomar. Professionella domare bedömer de tävlande och hur de uppfyller kriterier som vårdtagaren i fokus, etiska aspekter, samarbetsförmåga, ergonomi och problemlösningsförmåga.

Ett stort grattis säger vi till Sumittra och lycka till på tävlingarna i Yrkes SM i Växjö!

Synliggöra yrken inom vård och omsorg

Yrkes-SM är en tävling som arrangeras av World Skills Sverige vartannat år. Syftet med tävlingen är att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. De tävlande som vinner i de regionala deltävlingarna går vidare till Yrkes-SM i Växjö den 10-12 maj 2022. Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM.