27 augusti 2021
Omsorg & hjälp

Dag- och fritidsverksamhet för äldre öppnar i begränsad form

Anna Nyman Nilsson, Enhetschef dagvård, fritid, larm- och nattpatrull.

Kommunen har beslutat att öppna dag- och fritidsverksamheten inom äldreomsorgen från och med den 20 september.

Dagverksamheterna Bergsliden, Kinnarp, Floby, Stenstorp och Tåstorps demenscentrum har varit stängda i över ett års tid för att minska risken för smittspridning av covid-19. Även fritidsverksamheten för äldre har varit stängd. Folkhälsomyndigheten har gett klartecken för att återuppta dagverksamheter när brukare och personal inom vård och omsorg har vaccinerats. Därför kommer kommunen nu öppna verksamheterna i begränsad form från den 20 september.

– Det känns väldigt roligt att vi kan börja öppna upp dessa verksamheter igen. Vi följer givetvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det innebär till exempel att vi måste se till att de som deltar ska kunna hålla avstånd, alla ska hålla god handhygien och det är fortsatt viktigt att man är uppmärksam på symptom, säger Anna Nyman Nilsson, enhetschef för dagvård, fritid, larm- och nattpatrull.

För att minska risken för smittspridning öppnar verksamheterna under anpassade former. Det innebär bland annat att antalet personer i lokalerna begränsas och att deltagarna inte kan få dagverksamhet i samma omfattning som innan pandemin. Till en början kommer inga utflykter att erbjudas utan endast aktiviteter på plats.

– Vi följer noga utvecklingen och reglerna kan komma att ändras beroende på hur pandemin utvecklar sig. Vi är oerhört glada över att kunna starta upp verksamheterna igen även om det blir i begränsad omfattning. Alla kommer inte kunna få lika många tillfällen på dagverksamheten som de är vana vid, men vi ser fram emot att återigen kunna erbjuda dag- och fritidsverksamhet för äldre, avslutar Anna Nyman Nilsson.