8 januari 2021
Omsorg & hjälp

Vaccinering mot covid-19

Falköpings kommun förbereder nu för att påbörja vaccineringen mot covid-19. I ett första skede vaccineras de som bor på särskilda boenden för äldre. Varje person ska ta två doser av vaccinet, med minst tre veckor mellan den första och andra dosen. Det tar ungefär en vecka efter andra dosen innan man har ett bra skydd mot sjukdomen.

Pia Frisk Ragnar

Enhetschef Pia Frisk Ragnar

­– Vi är redo att vaccinera så fort vaccinet har kommit i början av nästa vecka. Då arbetar vi enligt den plan som har tagits fram regionalt för hur vaccineringen ska gå till. Först ut är de som bor på särskilda boenden. Därefter ska personer som har kommunal hälso- och sjukvård samt vård- och omsorgspersonal vaccineras, säger Pia Frisk Ragnar, verksamhetsutvecklare HSL/enhetschef.

Kommunen ska få 343 doser i första sändningen. Det kommer räcka för att kunna vaccinera alla dem som har tackat ja till att vaccinera sig på särskilda boenden för äldre. Vaccineringen ska utföras av sjuksköterskor som arbetar inom kommunens hälso- och sjukvård och skolsköterskor.

– De allra flesta som bor på särskilda boenden vill vaccinera sig, så det känns oerhört bra att vi snart är igång. Vaccinet beräknas komma på tisdag, om det kommer på förmiddagen kan vi sätta igång redan samma dag, avslutar Pia Frisk Ragnar.

Man får vaccinspruta i armen