21 oktober 2020
Omsorg & hjälp

Fatima Barakovic är Årets handledare i Skaraborg

Stort grattis till Fatima Barakovic som har utsetts till Årets handledare i Skaraborg 2020! Fatima arbetar som undersköterska inom Falköpings kommuns hemtjänst. Som handledare vägleder hon elever som studerar vård och omsorg på Ållebergsgymnasiet och Lärcenter. I dag överraskades och hyllades hon av arbetsgivare och kolleger med blommor och tårta!

I juni i år utsågs Fatima av Vård- och omsorgscollege till Årets handledare i södra Skaraborg. Hon gick därmed vidare till den regionala uttagningen. Av totalt fyra kandidater från södra, norra, västra och östra Skaraborg har Fatima nu även utsetts till Årets handledare i hela Skaraborg. Det innebär också att hon nu nomineras till den nationella utmärkelsen, som delas ut varje år vid Vård- och omsorgscolleges rikskonferens i december.

– Det bästa med att vara handledare är att få möjlighet att lära ut och samtidigt se elevernas utveckling från första till sista dagen på deras praktik, säger Fatima Barakovic.

Handledarna är nyckelpersoner

Utmärkelsen Årets handledare delas ut varje år till en handledare i Skaraborg som har utmärkt sig lite extra. Handledarna är nyckelpersoner i lärandet på arbetsplatsen och i elevernas utbildning och uppmärksammas därför med denna utmärkelse. Priset delades ut av Lotta Engelbrektsson, tillförordnad regional samordnare för Vård- och omsorgscollege Skaraborg, och Else-Britt Persson, koordinator för Vård- och omsorgscollege Södra Skaraborg.

– Årets handledare delas ut till en handledare som är en god ambassadör för vård- och omsorgsyrket, som har ett gott bemötande till både brukare och arbetskamrater och som skapar en stimulerande lär- och arbetsmiljö. Utmärkelsen är ett sätt att uppmärksamma våra duktiga och engagerade handledare och det fantastiska jobb de gör på sina arbetsplatser, säger Lotta Engelbrektsson, regional processledare Vård- och omsorgscollege Skaraborg.

Från vänster: Else-Britt Persson, vårdlärare Ållebergsgymnasiet, Fatima Barakovic, undersköterska inom Falköpings kommuns hemtjänst, Ulf Johansson, avdelningschef Falköpings kommuns hemtjänst och Lotta Engelbrektsson, tillförordnad regional samordnare Vård- och omsorgscollege Skaraborg.

Motiveringen till Årets handledare 2020

Fatima är en positiv, kunnig, hjälpsam och inspirerande handledare. Hon är en god ambassadör för yrket som undersköterska och ett föredöme när det gäller samverkan mellan arbetsliv och utbildningsanordnare.

Fatima ser till alla människors lika värde och detta visar sig i hennes bemötande av de studerande, brukare och arbetskamrater. Hon har ett stort engagemang för att handleda elever och vägleder dem på ett pedagogiskt sätt att uppnå kunskapskraven. I arbetslaget inspirerar hon sina kollegor att vara med och utveckla eleverna till nya framtida kollegor. Fatima är otroligt uppskattad av alla runt omkring; brukare, kollegor, ledning, studerande och utbildningsansvariga.

Fatima lyssnar och vägleder i sin handledarroll, samt ger möjlighet för eleven att utvecklas från sina individuella förutsättningar. Hon är tydlig i sin kommunikation om det är något eleven behöver förbättra och samtidigt bra på att ge positiv respons.

Fatima är en inspirerande och stöttande handledare som tar hand om eleven på ett bra sätt från första träffen. Hon visar eleven glädjen i att arbeta som undersköterska och har alla de egenskaper som en handledare inom Vård- och omsorgscollege ska ha.