24 januari 2020
Omsorg & hjälp

Invigning av Tåstorps demenscentrum

Första spadtaget till Tåstorps demenscentrum togs i november 2017. Nu drygt två år senare var det äntligen dags för invigning av kommunens nya moderna demenscentrum. Med på invigningen fanns bland andra byggföretag, projektgrupp, socialnämnden, tekniska nämnden och andra som har varit involverade i projektet.

Sture Olsson, ordförande i socialnämnden, hälsade alla varmt välkomna och konstaterade att resan mot ett nytt demenscentrum, som påbörjades för cirka tio år sedan, nu hade nått sitt mål. Vanja Wallemyr, ordförande i tekniska nämnden, berättade i sitt invigningstal att det har varit ett väldigt gott samarbete med entreprenören och mellan de olika nämnderna under projektets gång.

- Byggarbetet inleddes för cirka två år sedan och många har varit involverade, och har lagt ner ett jättestort engagemang och energi för att få det här så genomtänkt och bra som möjligt. Detta för att de invånare i Falköpings kommun som drabbas av demenssjukdom, och deras anhöriga ska få de bästa förutsättningarna och ett bra liv trots sin sjukdom, säger Sture Olsson, ordförande i socialnämnden.

Även om invigningen var på onsdagen så har de boende redan bott i sina nya lägenheter i några veckor. Theresia Wilson, enhetschef, berättade att de första flyttade in den 21 november 2019. Sedan pågick flytten under tre veckors tid. Den 13 december var inflyttningen klar och 70 personer hade då flyttat in på Tåstorp.

- Vi vill tacka alla som på något sätt har varit delaktiga i den satsning som Falköpings kommun har gjort. Som ni förstår att när det handlar om innehållet i vår verksamhet så har den resan bara börjat, säger Theresia Wilson, enhetschef på Tåstorps demenscentrum.

Efter invigningstal och bandklippning serverades tårta och kaffe. Gästerna hade även möjligt att gå runt och titta i de gemensamma utrymmena och beundra konstverken. Konstnären Snöfrid Caldeborg fanns på plats och berättade om verket En promenad till den blå hunden, en serie med nio montrar i ek utmed förbindelsegången till de olika avdelningarna. I varje monter finns en egen liten värld att beskåda.

Inflyttningsfest för boende, anhöriga och personal

De boende, deras anhöriga och personalen som arbetar på Tåstorp hade inflyttningsfest torsdagen den 23 januari. Det var tårtkalas som innehöll tal och sång. Anhöriga hade även möjlighet att gå runt och titta i sol- och sandrummet, gymmet, relaxrummet och se på konsten i förbindelsegångarna.