22 januari 2020
Omsorg & hjälp

Abdirisaaq Abdullahi på andraplats i deltävlingen inför Yrkes-SM Vård och omsorg

Den 21 januari arrangerade Ållebergsgymnasiet en av deltävlingarna inför Yrkes-SM Vård och omsorg. Sofia Redman från Lidköping vann och är nu klar för Yrkes-SM i Helsingborg. Abdirisaaq Abdullahi från Ållebergsgymnasiet kom på andraplats och har därmed fortfarande chans att ta sig till Yrkes-SM.

Abdirisaaq Abdullahi och Sofia Redman

Abdirisaaq Abdullahi, Falköping, kom på andraplats och Sofia Redman, Lidköping, vann tävlingen.

Det var fjärde gången som Ållebergsgymnasiet hade den stora äran att få arrangera en av deltävlingarna inför Yrkes-SM. Falköping var en av fem utvalda orter i hela landet. I Falköping tävlade fem elever som läser vård- och omsorgsprogrammet. Förutom Abdirisaaq Abdullahi och Sofia Redman var det Samuel Andersson från Trollhättan, Carl Gahnström från Västerås och Isabel Lundell från Ulricehamn.

Agera hemtjänstpersonal

Varje tävlande hade sammanlagt 50 minuter på sig, här ingick 15 minuter förberedelse, 25 minuter tävling och 10 minuter självutvärdering. De tävlande fick först läsa in sig och sedan gå upp på en scen i Ållebergsgymnasiets entréhall. Där genomförde de ett hemtjänstbesök som om det vore på riktigt. Inför publik agerade de hemtjänstpersonal och hjälpte det gifta paret Rune och Birgitta i deras hem med allt ifrån att ta blodtryck till att ge mediciner. Rune spelades av Kjell Karlsson, ombudsman hos Kommunal, och Birgitta av Lena Björkqvist, vårdlärare i Alingsås.

Bedömde bemötande, hygien och ergonomi

Tre domare som följde tävlingen på första parkett bedömde de tävlande och hur de uppfyllde kriterier som bemötande, hygien, samarbetsförmåga, ergonomi och problemlösningsförmåga. När sista deltagaren hade tävlat överlade domarna och vid prisutdelningen stod det klart att Sofia Redman från De La Gardiegymnasiet i Lidköping hade vunnit. Abdirisaaq Abdullahi kom på andraplats och kan därmed fortfarande ta sig vidare till Yrkes-SM i Helsingborg. Det är den poängmässigt bästa tvåan i de fem olika deltävlingarna som får den chansen.

Minimässa med upplevelseverkstad

Mellan tävlingarna hade besökarna möjlighet att besöka en minimässa där de fick prova på olika saker som används inom vården. Representanter från Skaraborgs sjukhus och socialförvaltningen i Falköpings kommun var på plats. Besökarna kunde bland annat ta en tur med Bike Around cykel, hålla i robotkatt, samt testa medicinrobot.

Synliggöra yrken inom vård och omsorg

Yrkes-SM är en tävling som arrangeras av World Skills Sverige vartannat år. Syftet med tävlingen är att synliggöra yrkesområdet och visa vad det innebär att arbeta inom vård och omsorg. De tävlande som vinner i de regionala deltävlingarna går vidare till Yrkes-SM i Helsingborg den 22-24 april 2020. Vinnaren i SM får vara med i det svenska yrkeslandslaget och går vidare till Yrkes-VM i Kina 2021.