17 mars 2021
Miljö & energi

Earth hour-veckan 2021

Falköpings kommun deltar även i år i WWF:s globala klimatmanifestation Earth hour. På grund av fortsatta coronarestriktioner blir årets aktiviteter digitala.

Earth hour - är du med?

Med ändrade vanor för konsumtion, resor och mat styr vi sakta men säkert mot en mer hållbar situation för vår planet. Det varje person bidrar med i omställningen gör faktiskt skillnad.

Det främsta budskapet med Earth Hour är – och har alltid varit – släck! Släck för planeten, släck för klimatet och den biologiska mångfalden. Detta görs för att skicka en signal till våra beslutsfattare att agera för planeten. Uppmana dina kollegor, vänner och bekanta att släcka! Om en miljon hushåll släcker tre led-lampor i en timme mellan 20.30 och 21.30 lördag den 27 mars sparar vi totalt 30 000 kwh. Släcker vi ner totalt sparar vi mer.

Var med och gör skillnad! WWF har samlat 50 små och stora förändringarlänk till annan webbplats du kan göra för vår enda planet. Välj förändringarna du ska börja med eller dem du redan gör idag. Enkla val du kan göra i vardagen som gör skillnad.

Program för Falköpings Earth hour-vecka

Hela veckan

Måndag 22 mars

Digital föreläsning ”Elbilar – köpa, köra, ladda"
Tid: 18.30–20.00
Innehåll: Lär dig mer om elbilar och laddningslösningar av kommunens energi- och klimatrådgivare Thomas Skagenborg. I samarbete med Falköpings bibliotek och Studiefrämjandet.

Onsdag 24 mars

Digital föreläsning "Solceller – bidrag, teknik, storlek”
Tid: 18.30–20.00
Innehåll: Kommunens energi- och klimatrådgivare Thomas Skagenborg berätta om det nya ROT-avdraget för energi, hur solceller fungerar och vad du ska tänka på inför köp. I samarbete med Falköpings bibliotek och Studiefrämjandet.

Torsdag 25 mars

Digital klimatlunch, samtal om klimatsmart renovering
Tid: 12.30–13.00
Innehåll: Energi- och klimatrådgivare Thomas Skagenborg pratar på vad du ska tänka på vid renovering.

Digital föreläsning om matsvinn
Tid: 18.00-19.00
Innehåll: Eleonor Schütt, matkonsult på Hushållningssällskapet, kommer ge enkla tips på vad alla kan tänka på för att värna om vår miljö när vi handlar och tillagar våra måltider. Arrangör Studiefrämjandet.

Lördag 27 mars

Samtal om klimatet – Vad kan privatpersoner göra för att vara en del av klimatomställningen?länk till annan webbplats
Under ledning av Per Larsson samtalar miljöstrateg Sara Lehman Svensson, energi- och klimatrådgivare Thomas Skagenborg och Birgitta Hedström, Friday for future och Magnus Ljung, Naturskyddsföreningen, vilka möjligheter vi har att påverka i vardagen.
Tid: 20.30–21.15
Arrangörer är Falköpings kommun och Radio falköping.

Malta Johanna Påsk Torglördag
Här hittar ni lokalproducerad mat efter säsong och lokalt hantverk.
Tid och plats: 10-14 på Stora Torget, Falköping

Digital musikhälsning från S:t Olof i skenet av levande ljus

Falbygdens Energi släcker ner stora torget 20.30–21.30

Lär dig mer

Vi kan lära oss mer om hur vi blir en del av omställningsarbetet via material som redan finns online. Dessa ”egenstudier” kan du göra i egen takt.

Föreställningar om klimatet

Filmer om klimatförändringens konsekvenser

Korta filmer på några minuter om klimat och miljö

Föreläsningar

Klimatsmarta recept

Klimatsmarta erbjudanden från Falköpings caféer och restauranger

Aroy

• Tofu i massaman curry, grönsaker och jordnötter i kokosmjöl
  • Wokade grönsaker med tofu och cashewnötter
  • Tofu med grönsaker i panang curry och kokosmjöl

Bredablick

Klimatsmart, vegetarisk meny - hela veckan!

Ceasarstugan

• Grisbondens marinerade pluma (styckesdetalj) med sauterad chili och fänkålssallad. Serveras med mangosås och rostad potatis.
  • Generalens rimmade rödtunga med smörslungad sparris, vitlöksbakad mussla och hummersås. Serveras med dillkokt potatis.
  • Lokalproducerad ryggbiff med en klick saltat vitlökssmör, ungsbakad tomat och mustig rödvinssås. Serveras med rostad potatis.

Café Tant brun

• Vegetarisk macka. Grovt surdegsbröd med philadelphiaost, goudaost, brieost, sallad, tomat samt rödlök.
  • Våd goda semla - som gjorts helt för hand

Levant grill

Husets vegetariska rätt. Grillad och marinerad mix av grönsaker och haloumi på spett. Ris eller pommes. En valfri vegetarisk meze ingår.

Falköpings saluhall

Att jobba hållbart är grunden i vår verksamhet. Vi använder schyssta råvaror och undviker svinn. Vi brinner för den äkta maten, lagad utan konstigheter. Du ska veta att du får den bästa tänkbara måltiden hos oss!

Pino

Ravioli con funghi porcini. Fylld pasta med karljohansvamp. Serveras med tryffelsås, parmesanost och ruccola.

Mössebergsbagaren

Lokalproducerat bröd - ett av de mest klimatsmarta livsmedel man kan tänka sig. Dessutom otroligt nyttigt, gott och prisvärt! Denna vecka lyfter vi surdegssortimentet lite extra. Testa vårt fikaerbjudande med surdegsbulle/surdegsfralla med svensk ost.

Rasta

Klimatsmarta tips från oss på Rasta:

• Leif Mannerströms köttfria köttbullar
  • Vår goda halloumiburgare