24 november 2020
Miljö & energi

Cykla på vintern!

Åker cykeln in i förrådet samtidigt som klockan ställs om till vintertid? Då är det dags att tänka om. Du gör både dig själv och klimatet en tjänst genom att cykla även på vinterhalvåret.

Den här veckan drar projektet Vintercyklist i gång. Under cirka fyra månader kommer 15 personer, i åldern 30–65 år, att delta. Deltagarna har utrustats med reflexväst och dubbdäck inklusive däckbyte till cykeln. I gengäld åtar sig vintercyklisterna att cykla till och från jobb, skola eller andra aktiviteter minst tre dagar i veckan under slutet av november till början av april. Varannan vecka rapporterar de in till Falköpings kommun hur vinterväghållningen har fungerat.

Projektet genomförs tillsammans med Hållbart resande väst/Västra Götalandsregionen och den lokala cykelbutiken Racerdepån. Syftet med projektet är att få fler att upptäcka cykelns fördelar och välja cykling som transportmedel även på vintern.

Falköping på 6:e plats

Cykelfrämjandet genomför varje år en nationell granskning och jämförelselänk till annan webbplats av hur cyklister upplever sin kommun utifrån ett cykelperspektiv. I år visar resultatet att Falköping hamnar på en hedrande 6:e plats i kategorin "Kommuner med mindre än 50.000 invånare".

Tips till alla som vill vintercykla

För att det ska vara bekvämt och säkert att cykla på vintern behöver både cykeln och du själv vara rätt utrustade. Det handlar om att synas i mörkret, ha bra däck och vara klädd efter väder.

Kör med dubb

För att få bra grepp vid halt väglag bör din cykel vara utrustad med ett par bra dubbdäck. Byt till dubbdäck när temperaturen närmar sig noll grader. Vill du bara ha ett dubbdäck ska du ha det på framhjulet där du lättare får tillbaka kontrollen på styrförmågan när det är halt. Vid mycket halt väglag kan det vara en bra idé att släppa ut lite luft ur däcken så att fler dubb har kontakt med marken.

Skillnaden mellan vanliga däck och dubbdäck är inte bara dubben utan även gummiblandningen. Dubbdäck har mjukare gummi för bättre grepp vid kalla temperaturer.

Tips! Förvara cykeldäck liggandes eller hängandes. Vik inte ihop däcken, då riskerar gummit att spricka.

Gör dig synlig

På vinterhalvåret är det viktigt att synas ordentligt i mörkret. Tänk därför på att utrusta din cykel med fungerande och godkänd belysning och reflexer. Batterier håller bättre i rumstemperatur, så ta för vana att ta in cykelbelysningen mellan cykelturerna om den är avtagbar. Komplettera gärna med en reflexväst och/eller reflexer på rörliga delar såsom runt fotleder. Då syns du bättre och blir mer förutsägbar i trafiken.

Lager på lager

Vid vintercykling är det bäst att klä sig med lager på lager-principen. Tumregeln är att ju kallare väder, desto fler lager med kläder. Om du fryser lite när du börjar cykla har du troligtvis lagom med kläder, eftersom du snart får upp värmen.

Närmast huden kan du gärna ha en underställströja och ytterst en vindtät jacka. Däremellan kan du ha fler lager beroende på vädret. Tänk likadant på underkroppen med vind- och vattenavvisande lager ytterst och fler lager vid kallare temperatur.

Tår och händer är alltid mest utsatta för kyla. Tänk på att det ska finnas utrymme i både skor och handskar så att inte blodtillförseln stoppas. Att ha tjockare skor eller skoöverdrag hjälper till att hålla tårna varma. Investera gärna i bra handskar eller tänk lager på lager även där, med tunna vantar närmast huden och ett par lite tjockare ytterst.

Eftersom huvudet snabbt släpper ut värme är det bra att ha en tunn mössa under hjälmen. Tycker du att det blåser igenom hjälmen för mycket kan du tejpa igen hjälmens hål eller skaffa ett hjälmöverdrag.

Vinterväghållning

Falköpings kommun gör sitt bästa för att hålla cykelvägarna fria från is och snö på vintern. Du kan lämna synpunkter på sådant som behöver åtgärdas till oss.