Nya råvaror testas för biogas
Ett intensivt arbete pågår just nu i biogasanläggningen vid Hulesjön. Flera nya råvaror testas som ska ersätta det matavfall som inte längre levereras från Avfallshantering Östra Skaraborg (AÖS). Och kontaktnätet för nya samarbeten utvecklas.
‒ Som ny kommundirektör är jag imponerad av den satsning och miljöutveckling som sker i Falköping, men också för den kompetens som finns i organisationen, säger Pia Alhäll. Även om inga nya leverantörsavtal är skrivna än, ser vi framåt och kommer att hitta en långsiktig lösning så vi kan producera den biogas som krävs. Prognosen för att vi ska lyckas är god!

Pia Alhäll, kommundirektör
Visionen för biogasens utveckling i Falköpings kommun är att skapa ett hållbart samhälle med ett uthålligt och robust energisystem, där biogasen har en viktig roll. Den är närproducerad och skapar ett lokalt system och kretslopp av näringsämnen som bidrar till en långsiktig, effektiv och lönsam utveckling inom den gröna näringen på Falbygden. Biogasen bidrar även till ett fossilfritt samhälle och att Sverige kan uppnå sitt klimatmål. Produktionen av biogas i Falköping ger också en stor samhällsekonomisk nytta i form av minskade utsläpp av växthusgas. Den är värderad till cirka 530.000 kronor per producerad GWh och år.
Nya råvaror testas och verksamheten utvecklas
Biogasanläggningen i Falköping har förutsättningar och tillstånd att behandla olika typer av råvaror, inte bara matavfall. I dagsläget pågår tester för att se om det finns praktiska och processmässiga förutsättningar för en ny råvara som bas i tillverkningen. Dialog förs med Miljösamverkan östra Skaraborg (MÖS) om tolkning och eventuellt behov av ändringar i villkoren för biogasanläggningens miljötillstånd. Gödsel i olika former från lantbruket kommer att vara en viktig del i produktionen av biogas. Men även avrens från spannmål testas för ersättning till matavfall.
‒ Parallellt med att nya råvaror testas och kontrakteras, så jobbar vi även med att få in matavfall i anläggningen på både kort och lång sikt, säger VA-chefen Stig Säll. Vi vill också utvidga tillståndet så att det även omfattar butiksavfall och organiskt avfall från livsmedelstillverkning. Samarbetet fortsätter med lokala leverantörer av visst substrat/råvara bland annat PR Slamsugning, lokala lantbrukare och företag inom livsmedelsindustrin. Och vi fortsätter att leverera biogas enligt avtal med Göteborg Energi AB och Fordongas Sverige AB/Air Liquide.