Kommunen agerar efter granskning – brister konstaterade vid deponin på Falevi
En oberoende granskning beställd av Falköpings kommun visar på flera brister i sluttäckningen av avfallsdeponin på Falevi. Konsultföretaget WSP konstaterar att det finns risk för att entreprenörens arbete inte fullt ut uppfyller miljölagstiftningen samt att uppföljning och dokumentation under projektets gång har varit otillräcklig. Kommunen ser allvarligt på situationen och inleder nu ett fördjupat utrednings- och åtgärdsarbete.

Granskningen visar på tekniska och administrativa brister
WSP anlitades ursprungligen av kommunen för att se över den ekonomiska kalkylen för fortsatt arbete med sluttäckningen på Falevi. Under arbetets gång framkom dock flera brister, både i hur entreprenören har utfört arbetet och i hur processen har dokumenterats och följts upp.
Risk för långsiktiga problem med täthet och funktion
Enligt WSP är delar av sluttäckningen bristfälligt utförda av entreprenören, vilket kan påverka både täthet och långsiktig hållbarhet. Konsulten har noterat att felaktiga material har använts i anslutning till tätskiktet och att lutningen på tätskiktet sannolikt är otillräcklig på vissa platser. Därutöver finns risk för att systemen för gas- och lakvattenhantering är bristfälligt utformade, men denna fråga behöver utredas ytterligare. Vidare har använda fyllnadsmassor innehållit den invasiva arten vallört som har etablerats på delar av deponin.
Otillräcklig dokumentation och kontroll
Utöver de tekniska bristerna uppmärksammar rapporten även brister i entreprenörens dokumentation av genomfört arbete. Fotodokumentation saknas i stor utsträckning, och kontrollplaner har i vissa fall signerats först i efterhand. Därtill finns det betydande skillnader i de uppgifter som entreprenör respektive underleverantör har redovisat till kommunen gällande de volymer massor som har tagits emot och använts i sluttäckningen. Dessa skillnader behöver nu utredas vidare av kommunen. WSP pekar också på att kommunens beställarkontroll har varit otillräcklig.
Rekommenderade åtgärder
WSP föreslår att kommunen genomför flera utredningar, ser över tätskikt och skyddsskikt samt stärker både dokumentation och beställarkontroll i projektet.
– Vi ser att delar av entreprenörens arbete inte har genomförts på ett tillfredsställande sätt, säger kommundirektör Lars Svensson. Vi kan också konstatera att kommunen har brustit i sin beställarkontroll. Nu vidtar vi de åtgärder som krävs för att rätta till detta och säkerställa att det fortsatta arbetet håller hög kvalitet och följs upp noggrant.
En av åtgärderna är att Falköpings kommun nyligen har anställt en projektledare med ett samlat ansvar för att säkerställa att sluttäckningen genomförs på ett korrekt sätt.
Kommunen utreder även sin egen hantering
Parallellt med WSP:s granskning har Falköpings kommun inlett en intern genomgång av avtal och roller i projektet. Den visar bland annat att avtal har tecknats med entreprenören utan att en korrekt upphandling har genomförts. Dessutom saknas skriftlig dokumentation för vissa överenskommelser.
Entreprenören informeras och bristerna anmäls
Kommunen kommer nu skriftligen att informera entreprenören om de brister i entreprenörens arbete som redovisas i WSP:s slutrapport. Entreprenören får därefter fyra veckor på sig att vidta nödvändiga åtgärder. Utöver detta kommer kommunen anmäla de identifierade bristerna till Miljösamverkan Östra Skaraborg (MÖS), som är ansvarig tillsynsmyndighet.
– Vi är måna om att vara öppna med vad som har hänt. Det här är ett komplext ärende som sträcker sig över mer än ett årtionde. Vi är fast beslutna att reda ut det, och att säkerställa att arbetet fortsätter på rätt sätt, säger Lars Svensson.