22 november 2024
Bygga & bo

Byggmästaren 21 tog emot årets stadsbyggnadspris

Nu har Byggnadsnämndens stadsbyggnadspris för 2024 delats ut. Av sex finalister gick det nya hyreshuset i korsningen Parkgatan-Frejagatan hela vägen och vann allmänhetens röst.

Byggmästaren 21 sticker ut från omgivningen med sina många lager.

Byggmästaren 21 sticker ut från omgivningen med sina många lager.

Christian och Patrik Assio från Falbo Fastigheter tog i onsdags emot ett sällskap från kommunen och lokalpressen till Byggmästaren 21 i korsningen Parkgatan-Frejagatan. Det nybyggda hyreshuset stod för det vinnande bidraget i årets omröstning till stadsbyggnadspriset. Huset är ritat av Marco Pusterla från byrån Jakobsson Pusterla i Lund.

Inne i huset bjöds det först på en liten rundvandring av de gemensamma ytorna innan sällskapet bjöds in till en av hyresgästerna. I lägenheten på tredje plan möttes man av imponerande takhöjder, en ovanligt stor terass och charmigt sedumtak som slutat blomma för i år och istället pryddes av en tunnt lager snö.

Patrik Assio visar husets teknikrum.

Patrik Assio visar husets teknikrum.

Jämnt i toppen efter sluträkningen

Alla sex bidrag höll hög kvalitet i årets omröstning, det visade sig i slutsiffrorna. Av de totalt 859 rösterna kunde Byggmästaren räkna till sig 243. Tvåa kom villan på Warenbergsgatan med 192 röster, tätt följt av Hallénska huset på torget som fick 176.

Det som verkligen tilltalar med fastigheten är hur den undviker monotonin i både form, material och färg. Det är ovanligt att se sådan variation i en så liten byggnad. Kvalitetsarbetet är imponerande, och den sticker verkligen ut i ett område med lite äldre bebyggelse, säger Sam Jubrant, Byggnadsnämndens ordförande.

Så löd motiveringen

God arkitektur – På Frejagatan 15 stoltserar ett nybyggt flerbostadshus uppfört med hög arkitektonisk kvalitet och med stor hänsyn till detaljerna i så väl fasad som invändigt i lägenheterna. Byggnaden utmärker sig i sin gestaltning bland annat genom sin tegelfasad i olika nyanser vilket ger ett dynamiskt och spännande uttryck.

Stadsbyggnadsprisets plakett överlämnas.

Stadsbyggnadsprisets plakett överlämnas.

Vi är otroligt nöjda och det känns fantastiskt. Det var mer än vi vågade hoppas på. Vi hoppas verkligen att folk ser allt hårt arbete och den tanke som ligger bakom projektet. Vi är stolta över resultatet och hoppas att det märks. De olika färgerna på teglet och de unika vinklarna ger byggnaden en särprägel som inte är så vanlig idag, berättar Christian och Patrik Assio från Falbo Fastigheter.

Mer om priset

Priset delas ut för att uppmärksamma värdefulla förbättringar av Falköpings kommuns stads- och livsmiljöer, inspirera andra aktörer, öka intresset för arkitektur och skapa lokal stolthet.

Omröstningsprocessen

På våren öppnas nomineringen till stadsbyggnadspriset och pågår fram till sensommaren. Alla är välkomna att nominera genom ett webbformulär på kommunens hemsida. Kraven på nomineringarna är att objektet ska vara uppfört inom kommunen under de senaste 5 åren och uppfylla minst ett av kriterierna för bedömning.

Efter att nomineringen är avslutad går en jury igenom nomineringarna och utser cirka fem förslag och skriver motiveringar till förslagen. Förslagen publiceras sedan på kommunens webb och allmänheten får rösta på förslagen. Förslaget med flest röster vinner.