23 september 2024
Kommun & politik

Nu startar omröstningen till Stadsbyggnadspriset 2024!

I år delas för tredje gången Byggnadsnämndens stadsbyggnadspris ut. Priset delas ut för att uppmärksamma värdefulla förbättringar av Falköpings kommuns stads- och livsmiljöer, inspirera andra aktörer, öka intresset för arkitektur och skapa lokal stolthet.

Stadsbyggnadspriset 2023 går till...

Stadsbyggnadspriset kan tilldelas nyproduktion, ombyggnation eller renoveringar och kan omfatta byggnader, utemiljöer, områden eller byggnadsdetaljer som färdigställts de senste 5 åren.

I år har 6 av de nominerade objekten gått vidare från vår jury till omröstningen.

Så går det till

Nomineringsperioden hålls under under vår- och sommarperioden där alla är välkomna att nominera genom ett webbformulär på kommunens hemsida. Kraven på nomineringarna är att objektet ska vara uppfört inom kommunen under de senaste 5 åren och uppfylla minst ett av kriterierna för bedömning.

Efter att nomineringen är avslutad går juryn igenom nomineringarna och utser cirka fem förslag och skriver motiveringar till förslagen. Förslagen publiceras sedan på kommunens webb och allmänheten får rösta på förslagen. Förslaget med flest röster vinner.

Kriterier för priset

  • God arkitektur – en innovativ byggnad eller tillbyggnad som är tilltalande i sig och i sitt sammanhang. Även ett helt bostadsområde eller ett enskilt stadsbyggnadselement så som fasadbeklädnad, belysningsarrangemang, färgsättning och utemiljö kan nomineras.
  • God byggnadsvård – varsam ombyggnad, vård eller restaurering av äldre byggnadsverk.
  • Hållbar livsmiljö – ett byggnadsverk, anläggning eller annat som bidrar till att utveckla en god livsmiljö, ekologiskt, socialt eller på annat sätt.

Jurymedlemmar

  • byggnadsnämndens ordförande (ordförande jury)
  • byggnadsnämndens 1:e vice ordförande
  • byggnadsnämndens 2:e vice ordförande
  • stadsbyggnadschef
  • bygglovsingenjör
  • specialistkompetens vid behov.

Årets tävlande

Här hittar du årets sex tävlande om Stadsbyggnadspriset. Om du klickar på rutan under varje objekt kan du läsa mer och se fler bilder.

1. Boktryckaren 16

Motivering, byggfakta och bilder

Motivering

God byggnadsvård – Genom en varsam renovering av fasad och lägenheter i byggnaden Boktryckaren 16 på Stora torget har fastigheten återfått sin forna glans. Byggnaden utgör en stor del av Stora torgets fasad och renoveringen ger därför en stor positiv påverkan på torget som helhet.

Byggfakta

Byggherre: Sekelhus
Byggnadsarbeten: TC Bygg AB
Fasadrenovering: Mellansvenska fasad i Örebro AB
Takbeklädnad: Arnes Plåtslageri i Alboga AB

Bilder

2. Brismene bygdegård

Motivering, byggfakta och bilder

Motivering

God byggnadsvård & god arkitektur – Vid tillbyggnad och ombyggnad av det tidigare missionshuset i Brismene har byggnaden fått nytt liv som bygdegård. Stor vikt har lagts på byggnadens ursprungliga uttryck vilken återskapats i både färgsättning och materialval på så väl befintlig som tillkommande byggnadsdel.

Byggfakta

Byggherre: Brismene Bygdegårdsförening. Projektet genomfördes av föreningens medlemmar under ledning av Martin Johansson.

Bilder

3. Byggmästaren 21

Motivering, byggfakta och bilder

Motivering

God arkitektur – På Frejagatan 15 stoltserar ett nybyggt flerbostadshus uppfört med hög arkitektonisk kvalitet och med stor hänsyn till detaljerna i så väl fasad som invändigt i lägenheterna. Byggnaden utmärker sig i sin gestaltning bland annat genom sin tegelfasad i olika nyanser vilket ger ett dynamiskt och spännande uttryck.

Byggfakta

Byggherre: Falbo Byggmästaren AB
Arkitekt: Marco Pusterla på JAKOBSSON PUSTERLA AB
Byggentreprenör: Falbo Bygg & Entreprenad AB

Bilder

4. Entréplats Östertull

Motivering, byggfakta och bilder

Motivering

God arkitektur – Genom ombyggnationen av korsningen Storgatan och Östertullsgatan har området gått från att enbart vara gatukorsning till att bli en mötesplats. Det moderna uttrycket med gatubeläggning, generösa planteringar och sittplats skapar ett sammanhang mellan Hästbacken och Storgatan och gör att stadskärnan upplevs mer inbjudande än tidigare.

Byggfakta

Byggherre: Falköpings kommun
Arkitekt: Sydväst arkitektur och landskap ab
Entreprenör: Peab Sverige ab

Bilder

5. Korttidsboende Jättenegatan

Motivering, byggfakta och bilder

Motivering

God arkitektur & hållbar livsmiljö – På Jättenegatan 4 har ett nytt korttidsboende uppförts där barn och ungdomar med funktionsnedsättning erbjuds miljöombyte och stimulans. Byggnadens utformning hämtar inspiration från den traditionella gårdsarkitekturen vilken syns i byggnadens form, skala och materialval. Byggnaden är tänkt att skapa en god livsmiljö som inger trygghet, lugn och hemkänsla.

Byggfakta

Byggherre: Falköping kommun
Arkitekt: PE Teknik & Arkitektur AB. Linda Ålander
Byggnadsentreprenör: Skanska

Bilder

6. Sankt Tomas 7

Motivering, byggfakta och bilder

Motivering

God byggnadsvård – Efter en genomarbetad renovering av fasaden på Warenbergsgatan 9 har byggnaden återfått sitt tidstypiska uttryck från 1920-talets klassicism. Byggnaden har efter renoveringen en helt ny lyster genom tillägg av fasaddetaljer så som utsmyckade pilastrar och fönsteromfattningar samt en ny färgsättning.

Byggfakta

Byggherre: Beijboms Snickeri
Beställare: Christin och Mikael Isaksson
Renoveringsidé och design: Christin Isaksson i samarbete med konstnären Nirs Peter Nordin

Bilder

Rösta här!

När du har bestämt dig för hur du vill lägga din röst klickar du på knappen här under, du kommer då att tas till vår enkät där du skickar in ditt svar. Omröstningen stänger den 20 oktober och din röstning görs anonymt.