26 januari 2023
Kommun & politik

Premiärvisning av den nya filmen
"Din stad Falköping" på Tåstorp demensboende

Idag visades för första gången den nyframtagna filmen "Din stad Falköping" för brukare på Tåstorp demensboende. Brukarna möttes av pompa och ståt där personalen tog emot dem med snittar och bubbel bland ballonger och serpentiner. På plats fanns även Erik Kotschack från TraditionsTV som producerat filmen i samarbete med kommunen.

Personal på Tåstorp demensboende tar emot brukarna för den stundande filmvisningen.

Yvonne Olsson, Elenor Jularic Svensson, Monika Gunmariesson och Pia Josefsson hälsade de boende välkomna till salongen med snittar och bubbel.

Falköpings kommun har tillsammans med TraditionsTV tagit fram en film som skildrar Falköping från förr. Filmen har ett långsamt tempo och har skapats för att ge äldre, och personer med demenssjukdom, minnen från förr som tilltalar dem. Tanken är även att filmen ska vara en inspiration och ett samtalsstöd för anhöriga och personal när orden har tagit slut.

Under veckan kommer filmen ha premiärvisningar på alla äldreboenden i Falköpings kommun. Filmen finns även tillgänglig på TraditionsTV:s hemsida där man även kan se den och fler filmer av samma slag.

Samarbete över förvaltningsgränserna

Filmen är ett resultat av ett lyckat samarbete mellan Socialförvaltningen och Kultur- och fritidsförvaltningen. Verksamhetschef för Äldreboende Marie Gustafsson berättar om samarbetet i projektet.

Vi fick idén från våran demenssamordnare som hade sett det här konceptet på en mässa. Så då gjorde vi så att jag tog kontakt med Erik på TraditionsTV om att göra en film om Falköping. Efter att ha tagit med vår kulturstrateg Karin Hermansson i projektet så fick vi även tillgång till det fina bildarkivet som vi har genom muséet. Så mycket av materialet i filmen kommer därifrån. Det är jätteroligt att jobba tillsammans mellan förvaltningarna så här.

Ett nedsläckt rum med filmen visad på en projektorduk för brukarna.

Filmvisningen pågår i ett nedsläckt rum som var biosalong för dagen.

Falköping är först ut i Västergötland

Erik Kotschack som driver TraditionsTV var med på premiärvisningen och välkomnade de boende som deltog på visningen. Han berättar om hur Falköping är den tionde staden de gjort filmer från och nu är först ut i Västergötland.

Erik Kotschack från TraditionsTV.

Erik Kotschack från TraditionsTV under pågående filmvisning på Tåstorp.

Det är en jättesatsning och samling här på Tåstorp idag för att visa den här filmen. De är jätteglada för att se sina gamla minnen de som bor här. Jag hade själv en mor som hade demens och undrade varför det inte fanns filmer som var på deras villkor. Så jag har hållt på de senaste sex åren med att göra filmer för äldre och demenssjuka och de senaste två åren nu med att göra filmer på just städer. Filmen ligger fritt för alla att se på vår webb och jag hoppas så många som möjligt kan få glädje av den, berättar Erik Kotschack från TraditionsTV.

Pompa och ståt för de boende

Det var en festlig stämning man möttes av på Tåstorps demensboende under torsdag förmiddag. Snittar och bubbel och festligt pyntat med ballonger och serpentiner. I nästa rum hölls premiärvisningen i nedsläckt visningsrum.

Festligt dricka och tilltugg.

Festligt dricka och tilltugg i entrén till den provisoriska biosalongen.