26 september 2022
Kommun & politik

Krisberedskapsveckan 2022

Den 26 september – 2 oktober är det åter dags för Krisberedskapsveckan. En nationell aktivitet som är en årlig påminnelse för alla att se över sin egen beredskap att hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott.

odllare

Är ett grönsaksland en sån stor sak? Jo men faktiskt. Om matbutiken måste stänga ner på grund av en it-störning så kommer de egna morötterna väl till pass. André är alltså en viktig del av Sveriges beredskap, och det är du också. Du behövs och din insats gör skillnad.

Mat är årets tema

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) leder kampanjen och årets tema är mat. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap. Enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig en hemberedskap för en vecka och bland de privatpersoner som har stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap är det vanligast att man bunkrar extra mat. Förberedda och engagerade invånare stärker både kommunens och vårt lands beredskap.

Mat och recept för kris (MSB) Länk till annan webbplats.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

• Värmen försvinner.
  • Det blir svårt att laga och förvara mat.
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
  • Det går inte att tanka bilen.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet fungerar inte.
  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
  • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Det går knappt att föreställa sig mörka städer och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer och stora problem med att få information om vad som händer. Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning har du redan skaffat en mental beredskap.

Förbered dig för kris (MSB) Länk till annan webbplats.

Samhällets ansvar och planer

Myndigheter, regioner, kommuner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera. Din kommun är närmast dig och ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar även vid en samhällskris.

Krisberedskapsveckan är en nationell kampanj som initierats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och som i år genomförs för sjätte året i rad.