31 maj 2022
Kommun & politik

Lunchföreläsning om dopning med tv-profilen Jonas Karlsson

Idag träffade Jonas Karlsson företrädare från kommunen, lokala gym, polis och många fler för att prata om ett växande samhällsproblem, dopning.

Jonas Karlsson föreläser om dopning

Jonas Karlsson föreläser om dopning för en intresserad publik.

Det dolda samhällsproblemet

Vi lever i ett kroppsfixerat samhälle där en vältränad kropp är en statussymbol och där dopning eller tveksamma kosttillskott lockar många.

Det finns inga säkra siffror, men myndigheter och expertis är eniga om att minst 40 000-50 000 svenskar årligen tar anabola steroider. Ytterst få i denna grupp sysslar med elitidrott. Istället handlar det om motionärer på gym, som snabbt vill bygga muskler för att förbättra sitt utseende.

Tvärtemot vad många tror är dopning inte i första hand ett idrottsproblem. De flesta som dopar sig är unga motionärer - det kan handla om polaren eller brorsan. Eftersom problemet ofta bottnar i den egna självbilden, kan vem som helst trilla dit, oberoende av samhällsklass och bakgrund. Tyvärr vet vi att det är en väldigt riskfylld väg att gå, säger Jonas Karlsson.

En i raden av föreläsningar

Skaraborgs kommuner ser en oroande trend när det gäller inställningen till kroppsförändrande preparat, inklusive anabola steroider och extrema kosttillskott. Därför har drogförebyggarna Skaraborg under maj månad arrangerat ett antal föreläsningar på ämnet tillsammans med journalisten och tv-profilen Jonas Karlsson.

Två digitala föreläsningar har genomförts tidigare som riktat sig till personer som möter barn och unga i sin verksamhet samt till föräldrar. Idag hölls ytterligare en på Ållebergsgymnasiet för treorna samt en på medborgarhuset för bland annat företrädare från kommunen, lokala gym och polisen.