10 november 2021
Kommun & politik

Vildsvinskött på menyn i kommunens kök

Vildsvinskött är en råvara som ingår i utbudet på kommunens förskolor, skolor och inom äldreboenden under hösten 2021. Satsningen är en del av den nya klimatstrategin och klimatlöftena som Falköpings kommun antagit.

Meny från ett förskolekök

Maten vi äter påverkar klimatet och utformningen av de offentliga måltiderna spelar en betydande roll. Idag ligger inköp av svenskt kött och fågel på nära
100% i Falköpings kommuns offentliga kök, men kommunens kostavdelning vill inte stanna där.

Närproducerat och ekologiskt

Falköpings kommun har i sin klimatstrategi som mål att bland annat minska miljö- och klimatpåverkan från inköpta livsmedel genom att prioritera närproducerade och ekologiska råvaror.

Vildsvin är i dagsläget en underutnyttjad viltråvara. I Sverige pågår just nu punktinsatser för att minska en allt mer snabbväxande vildsvinsstam, och de offentliga köken kan vara en viktig part i att öka konsumtionen. Genom att vara med och introducera ett kött som är nytt för många och som dessutom har en låg klimatpåverkan, hoppas Falköpings kommun att kunna bidra till att efterfrågan på köttet ökar.

Provar på under hösten

Under hösten kommer det att serveras maträtter med vildsvin i Falköpings kommuns kök inom förskola, skola och äldreomsorg. Det kommer bland annat att erbjudas viltfärsbiffar med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon såväl som vildsvinskebab. Om satsningen blir lyckad kommer det även serveras vildsvinskött under våren.

Vildsvinsköttet som serveras har upphandlats av företaget LK Vilt vars produkter kommer från området kring Dagsnäs Slott mellan Falköping och Skara.

Inslag i P4 Skaraborg

Här kan du lyssna på när P4 Skaraborg besökte ett skolkök där vildsvinsbiffar serverades för första gången. I inslaget intervjuas bland annat biträdande kostchef Christin Hallner och måltidsutvecklare Emma Ottoson från Falköpings kommun.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1822413#64 Länk till annan webbplats.