Tänk säkert - tänk efter innan du klickar
Varför sprider vi information på internet som vi aldrig skulle sprida i verkligheten? Det är lätt hänt att värdefull information hamnar i fel händer och konsekvenserna kan bli allvarliga. Genom några enkla åtgärder kan du göra smarta saker säkra.
Vad har du för värdefull information?
Finns det några risker med hur du hanterar den? Personnummer, lösenord, kortuppgifter, passnummer, fotografier, kvitton, avtal och affärsinformation är exempel på viktig information vare sig den är din eller din familjs information.
Ett sätt att skydda sig är att förstå de vanligaste tekniska funktionerna du kan stöta på i din vardag. Då minskar risken att drabbas av nätfiske och skadlig kod som kan leda till att din värdefull information försvinner.
Vad kan hända och vad kan du göra?
Idag är så kallade smarta enheter såsom robotdammsugare och smarta högtalare vanliga i hemmet. Dessa enheter kan innehålla säkerhetsbrister som kan utnyttjas på olika sätt för att få tillgång till värdefull information såsom lösenord eller kortuppgifter eller för att få tillgång till extra datorkraft.
Genom att klicka på okända länkar kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto efter att du klickat på en för dig okänd länk. Det kan även hända att internetanslutningen slutar att fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.
Uppdatera och skydda dator och smarta enheter med starka lösenord. Kolla upp webbsidor och appar innan du anger dina kortuppgifter. Och var försiktigt med vilka länkar du trycker på. Fundera också på hur du lagrar information och vilka uppgifter du behöver ha tillgång till när strömmen går.
Du kan även bli uppringd eller få e-post av någon du tror jobbar för en myndighet och som ber om värdefull information. Ge aldrig ut information till någon som kontaktar dig. Starka lösenord och andra tekniska åtgärder räcker inte om du inte har ett säkert beteende.
Kampanjen Tänk säkert
I oktober arrangeras varje år EU:s informationssäkerhetsmånad. I Sverige anordnar MSB och polisen kampanjen"Tänk säkert". Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor.
