Mössebergsgården/Equmeniakyrkan Falköping
Mössebergsgårdens tipspromenader längs bergssluttningen är välkända för de flesta Falköpingsbor. Det är en aktivitet som lockar cirka 300–500 deltagare varje tisdag under sommarhalvåret. Här samlas familjer i flera generationer för att tillsammans promenera och lösa kluriga tipsfrågor, fundera ut pusselord och leta bingosiffror. Det finns alltid en kort och en lång bana som passar för både barnvagnar och rullatorer. Dessutom finns en pärm med frågor för dem som av någon anledning är förhindrade att gå, men som vill vara delaktiga och sitta
vid caféborden.
På Falbygden var Mössebergsgården bland de första att arrangera tipspromenader. Arbetet sköts av en kommitté där ansvariga och ett stort antal medhjälpare lägger många frivilliga arbetstimmar för att bygdens folk ska få träffas, komma ut och röra på sig under trivsamma former. Tipspromenaderna lockar grupper och personer som kanske inte tränar på gym, men kan och vill röra sig på detta lättsamma sätt.
Mössebergsgården/Equmeniakyrkan är en mycket värdig mottagare av
Falköpings kommuns folkhälsopris på 5.000 kronor.
Somaliska föräldraföreningen
Somaliska föräldraföreningen arbetar aktivt för att barn och unga i Dotorpsområdet ska må bra, känna sig inkluderade och ha en meningsfull fritid. Föreningen bidrar också till att stötta och skapa nätverk mellan föräldrar.
Genom sitt arbete med barn och unga, samt deras föräldrar, främjar
föräldraföreningen trygga och goda uppväxtvillkor och en god folkhälsa
för en viktig grupp.
År 2019 har föräldraföreningen bland annat anordnat en fotbollsturnering och ett sommarläger för unga tjejer. Två kulturfester i samband med Ramadan besöktes av cirka 250 barn och ungdomar med olika nationaliteter. Två dagar i veckan anordnar föreningen även läxhjälp på Dotorpsskolan.
Somaliska föräldraföreningen är en mycket värdig mottagare av
Falköpings kommuns folkhälsopris på 5.000 kronor.
Alphems arboretum
Alphems Arboretum är en mötesplats för social samvaro och med en ekologisk hållbar utveckling. En trädgård, ett turistmål och ett levande arboretum. Här finns cirka 200 olika sorters träd och buskar från olika delar av världen, som värnats i över 100 år.
Det här är en plats för själen. Hit kan människor komma och möta naturen. Här finns japanska trädgårdar och mycket annat att upptäcka med fantasins och lekfullhetens hjälp. Ett stort antal stenar har samlats i stenmurar och kobror, stövelknektar och svampar har skapats i stenmaterial.
Kopplingen till historien är betydelsefull. Ursprunget till dagens arboretum
är en enskild persons idoga arbete, lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt.
Tillsammans med sin familj, fru och tio barn, skapade han detta arboretum.
Gegerfeldt uttryckte själv att ”det här ska vara en plats att njuta på”.
Hembygdsföreningen köpte fastigheten 1956 vid en offentlig auktion. I dag
drivs Alphems Arboretum av en ideell förening med 400 medlemmar. Ett
välorganiserat arbete sker kontinuerligt och ett stort antal företag i bygden
stöder föreningen.
Alphems Arboretum fortsätter att bevaras och utvecklas för framtida generationer. Till exempel genom nyplantering av växter från Botaniska trädgården i Göteborg och privatpersoner. Föreningen Alphems Arboretum arbetar hållbart och bidrar till visionen om det goda livet.
Föreningen Alphems Arboretum är en mycket värdig mottagare av
Falköpings kommuns pris för hållbar utveckling på 10.000 kronor.
Marcus Wilsson
Sedan tidiga år har Marcus Wilsson haft ett stort musikintresse som han på olika sätt delat med sig av till falköpingsborna. Han är trubadur, spelar i band och skriver egen musik – bland annat om Falköping.
Han har ett stort engagemang för att skapa ett levande musikliv för både publik och musiker i Falköping. Marcus har arbetat hårt för att forma mötesplatser dit musikintresserade kan gå för att njuta av livemusik.
Marcus Wilsson har under flera år arrangerat en lokal variant av Musikhjälpen, som genomförs av Sveriges Television en decembervecka varje år. Denna vecka har många artister och band, flera med lokal anknytning, uppträtt gratis på O’Learys. Spelningarna har inbringat betydande belopp, som publiken skänkt, till den nationella insamlingen.
År 2019 tog Marcus Wilsson initiativ till evenemanget Lill-lördag, en serie
spelningar med olika musikinriktningar. Han har även varit engagerad i
Maratonrock och Kulturkontakten, som spelar på äldreboenden. Dessutom har Marcus bokat artister till Stadsfesten samt varit med och startat ett flertal musikklubbar, bland annat Strike Rockbar på Bowlingsstället.
Marcus Wilsson är en värdig mottagare av Falköpings kommuns kulturstipendium på 10.000 kronor.
Madelen Janogy
Madelen Janogy började sin fotbollskarriär i Falköping KIK. Hon har alltid varit positiv, engagerad och ambitiös som satsat 100 procent, antingen det har gällt studier eller fotboll. Hennes engagemang och driv visar att man kan gå hur långt som helst – från en klubb i Falköping till svenska damlandslaget.
Efter avslutad studentexamen flyttade Madelen till Värmland och började
spela i Mallbackens IF. Där gick det så bra att hon 2016 blev värvad till
Piteå IF. År 2018 var hon en av Piteås bästa spelare när laget blev svenska
mästare. Året därpå fick Madelen sitt stora internationella genombrott.
Då blev hon uttagen till den svenska VM-truppen och bidrog till att det
svenska landslaget vann brons i VM 2019.
Madelen Janogy är en värdig vinnare av Falköpings kommuns idrottsstipendium på 10.000 kronor.
Patrik Andersson
Patrik Andersson är en mycket engagerad tränare i Falköpings Atlet- och brottarklubb. Han lägger ned mycket tid, både i träningslokalen och i styrelsen. Under 20 års tid har han tillbringat flera kvällar i veckan i brottarlokalen. På helgerna har han följt med på tävlingar för att stötta klubbens brottare.
Patrik har tränat brottare i olika åldrar, från barn till seniorer. Flera av dem har tagit medaljer i SM och representerat Sverige i nordiska och europeiska mästerskap samt världsmästerskap. Utöver detta organiserar Patrik även läger och andra aktiviteter för klubben. Han har också skapat ett samarbete mellan brottarklubben och skolor samt andra idrottsföreningar.
Patrik Andersson är en värdig mottagare av Falköpings kommuns
föreningsledarstipendium på 10.000 kronor.
Kristina Edsberg
Kristina Edsberg är en eldsjäl och motor i Falköpings Atlet- och brottarklubb. Hon är aktiv i styrelsen och var drivande i arbetet för att klubben skulle certifieras som en Säker och trygg förening. Hon har även genomfört föräldrautbildningar och medlemsdagar.
I många år har Kristina haft en nyckelroll i klubbens stora succé – FT-cupen. Den är en av landets största brottartävlingar för ungdomar och har satt Falköping på kartan. Hon har bland annat ansvarat för information, administration och sekretariat samt varit tävlingsledare.
Kristina anlitas även som domare vid ett flertal stora tävlingar i landet. Hon är dessutom engagerad i Svenska Brottningsförbundet och Västergötlands Brottningsförbund.
Kristina Edsberg är en värdig mottagare av Falköpings kommuns
föreningsledarstipendium på 10.000 kronor.