17 mars 2020
Jobba hos oss

Raka spåret för Falköping som nav för hållbar logistik

Att Falköping är en knutpunkt för tåg och har ett guldläge i Sverige är känt sedan länge, men inte alla känner till att området Marjarp i utkanten av Falköping faktiskt är en hamn på torra land. Varje dag trafikeras området av flertalet frakttåg och stora mängder gods hanteras här varje år. Skaraborgs Logistic Center är en av de absolut viktigaste satsningarna som gjorts i Falköping och den kan inte ligga bättre i tiden.

Logistikbranschen vänder nu sina blickar mot Falköping som erbjuder företag smarta, effektiva och miljövänliga transportsystem samlat i ett område.

– Här har man vågat gasa, konstaterar Gustaf Wikblom, Business Region Skaraborg. Falköpings kommun har sett fördelen med sitt strategiska läge i den mest industritäta delen i Sverige och storsatsat hela vägen.

Business Region Skaraborg är en organisation som arbetar för att proaktivt marknadsföra Skaraborgs kvaliteter och attrahera nya verksamheter och kompetens till regionen.

På rätt spår

Klimatet och miljön har länge varit angelägna frågor men aldrig tidigare har de varit så brännheta som nu. Hållbara lösningar efterfrågas inom de flesta områden och besparingen av koldioxid är ett av de mål som värderas högst. Transporter behöver därför bli smartare och här blir järnvägen mer och mer betydelsefull. Det gör att Skaraborg Logistic Center i Falköping är en viktig satsning med stor konkurrensfördel. Verksamheterna på området bidrar idag till att minska utsläppen med mer än 30 000 ton koldioxid per år.

Framtiden går som på räls

Skaraborg Logistic Center är konceptnamnet för alla satsningar som sker inom logistikområdet i Falköping. Styrkan att samla all expertis för hållbar logistik är mycket stor och förutom olika terminaler med järnvägspendlar och lager, så finns också en framgångsrik satsning på ett verkstadscentrum för järnvägsfordon.

Skaraborgsregionen tillhör redan toppen när det gäller fordonsindustri, möbelindustri och teknik och mjukvaruutveckling. Och nu har Skaraborg klivit fram i topp på logistikkartan vid sidan om exempelvis Eskilstuna och Nässjö. Det finns all anledning att hålla ögonen på området vid Marjarp – det har redan hänt mycket, men det kommer hända mycket mer inom bara några år.

Vill du hoppa på tåget?

Vill du vara med och jobba för utvecklingen av konceptet Skaraborg Logistic Center, kollektivtrafikfrågor och hållbar mobilitet i Falköpings kommun? Missa inte, just nu finns tjänsten som infrastrukturstrateglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster att söka!