Plats för laddningsstationerna upplåts genom nyttjanderättsavtal. Observera! För de utpekade platserna har ingen hänsyn tagits till om det finns befintliga elledningar.
För att mer exakt bestämma placering och utformning av laddningsstationerna, exempelvis inom parkeringsanläggningar, krävs kontakt med kommunens avdelningar park/gata och med elnätsägaren Nordion energi. Då elnätsåtgärder, ledningsdragning och markarbeten är en relativt stor kostnad i sammanhanget rekommenderas att avståndet mellan laddningsstationer och kabelskåp eller nätstation hålls så kort som möjligt.
Du som aktör:
- står för alla kostnader för arbete och material för att möjliggöra laddningen.
- står för drift och underhåll av ledning och laddningsstation.
- behöver titta på möjligheterna kring anslutning till Elnätet först. Ni kontaktar Falbygdens Energi via: falbygdensenergi.se
Länk till annan webbplats. - sköter kontakten med elnätsägaren för nödvändiga uppgifter om nätkapacitet, kostnader, avgifter och liknande.
- tar betalt för elenergin av den som nyttjar laddstationen.
- tillhandahåller ett betalsystem som är användarvänligt och det ska gå att ladda utan att skaffa abonnemang hos en specifik leverantör.
- behöver titta på platsens förhållanden till miljövärden såsom träd och dess rötter/kronor. Ni kontaktar då: www.lansstyrelsen.se
Länk till annan webbplats.
Parkeringsavgift
I Falköping har vi på utvalda strategiska platser tidsreglering med hjälp av en P-skiva eller digital funktion som ni som aktör behöver förhålla er till. Ta reda på det innan så ni har med det i er beräkning.
Kommunen har inga p-avgifter, men skulle detta komma att ändras i framtiden tar kommunen i förekommande fall ut en avgift för parkeringen.
Parkeringsytan
Kommunen sköter utmärkning av laddplats, underhåll av parkeringsytan, snöröjning, halkbekämpning, renhållning och underhåll av parkeringsytan. Kommunen sköter också parkeringsövervakningen.
Avstämning Räddningstjänst
Räddningstjänsten kan ha synpunkter på laddningsstolparnas placering, framförallt i tätbebyggt område. Därför ska en avstämning göras med dem innan en eventuell utbyggnad.
Tillgänglighet
För att personer med fysisk funktionsnedsättning ska kunna nyttja laddningsstationerna behöver möjlighet till tillgänglighetsanpassning göras för varje tänkt laddningsstation med minst en tillgänglighetsanpassad laddningsstation. Exempelvis handlar det om höjd på laddningsuttag och display, samt bredd och lutning på parkeringsplatsen eventuellt behöver anpassas. Se Falköpings kommun tekniska handbok på www.falkoping.se.
På publika parkeringsplatser sker laddning med så kallad destinationsladdning (11 - 22Kw) alternativt med snabbladdning.
Uttag
Snabbladdningsstation ska minst ha standarden CCS för snabbladdning, att erbjuda fler standarder går bra. De laddningsstationer som ger normalladdning ska vara utrustade med minst två uttag för att möjliggöra användning för bilisten med medhavd kabel Typ 2, och kunna betjäna minst två bilar samtidigt.
Påkörningsskydd
Utgångspunkten är att intrånget på kommunens mark ska vara så lite som möjligt för att underlätta framkomlighet och drift. Laddningsstationerna får dock vid behov utrustas med påkörningsskydd mellan parkeringsyta och laddare för att reducera risken för påkörning. Lösning av påkörningsskydd ska godkännas av kommunen.
Det ska tydligt framgå på laddningsstationerna var kunden ska vända sig vid frågor om funktion eller felanmälan. Dock ska reklambetonade texter/symboler/profiler minimeras.
Ljussättning
Laddstolparna får vara utrustade med belysning alternativt belysas. Syftet med belysningen kan vara att underlätta för den som laddar för att texter ska vara lätta att läsa, samt minska risken för påkörning. Belysningen ska vara utformad så att den inte bländar.
Betalning
De laddare som uppförs ska vara öppna för alla. Det ska gå att ladda utan att skaffa abonnemang hos en särskild leverantör.