- Startsida
- Förskola, skola & utbildning
- Grundskola och fritidshem
- Fritidshem
- Måltider på fritidshemmet
Måltider på fritidshemmet
I Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Måltiderna som serveras i kommunen är komponerade för att främja både hälsa och miljö.
Bra matvanor är en förutsättning för att må bra, växa, utvecklas, leka, röra på sig och gå i skolan. Barn och elever som äter tillräckligt med bra mat orkar med både fysiska aktiviteter och uppgifter som kräver koncentration och har därför bättre förutsättningar att klara av de dagliga aktiviteterna i förskolan och skolan.
Ansvariga och berörd personal inom förskola och skola ska arbeta för att gemensamt ge förutsättningar för barn och elever och att känna matglädje och kunna få insikt om matvanornas betydelse i ett livslångt perspektiv.
Måltidernas innehåll
Varje produktionskök har möjlighet att göra sin egen matsedel efter en grundmatsedel. På grund av detta kan det uppstå variationer mellan olika kök. Ta gärna kontakt med ditt kök om du har några funderingar.
Måltidsordning: Frukost, lunch och mellanmål ska tillsammans ge barnet 65-70 procent av rekommenderat dagsbehov av energi- och näringsämnen. Detta fördelas enligt följande:
Frukost 20–25 procent
Exempel på måltidsinnehåll (fritids och förskola): Gröt, naturell fil, yoghurt, flingor, basmüsli, mos/sylt, mjölk, ägg och kaviar. Varje dag ingår: Bröd, bordsmargarin, pålägg, grönsaker, frukt/juice och mjölk.
Mellanmål (fruktstund) 5–10 procent
Exempel på måltidsinnehåll (förskola): Frukt/grönsak
Lunch 25–35 procent
I skolan serveras två rätter varje dag. Exempel på måltidsinnehåll: Varmrätt, salladsbord (grönsaker/rotfukter/frukt). Minst tre sorter på förskolan och sex sorter på skolan, samt grovt/mjukt/hårt bröd, bordsmargarin och mjölk. När dagens lunch består av gröt eller soppa serveras pålägg till brödet. Dessa dagar serveras ett kraftigare mellanmål på fritids, till exempel korv med bröd eller tunnbröd med fyllning.
Mellanmål 10–15 procent
Exempel på måltidsinnehåll (fritids och förskola): Varieras mellan bröd, bordsmargarin, pålägg, kokt ägg och kaviar, grönsaker, frukt, mjölk, smoothie, fil, yoghurt och flingor.
I samband med jul, påsk och midsommar serveras lunch med traditionella rätter.
Var kommer maten från?
- Falköpings mejeri levererar mejerivaror till våra större enheter.
- Mössebergsbagaren i Falköping levererar färskt bröd och kaffebröd. Allt mjöl är från Sverige.
- Grönsakshuset i Skövde levererar färsk frukt potatis och grönsaker. Vid säsong köper vi tomater från Kinnekulle. Vi köper i möjligaste mån svenskt vitkål.
- Charkmans levererar allt färskt kött och chark. Allt kött och chark är svenskt.
- Menigo är vår huvudgrossist och levererar sina varor från Partille. Där köper vi fågel, fryst kött, kolonialvaror, ost, djupfrysta grönsaker och bär. Bland ostarna vi köper finns Gäsene ost från Ljung.
- Bröderna Hanssons i Göteborg och Feldts fisk i Kungshamn levererar färsk fisk.
Specialkost och anpassad måltid
Specialkost och anpassad måltid serveras till de som av medicinska, religiösa eller etiska skäl inte kan äta den ordinarie maten. För att våra måltidsgäster ska få rätt mat krävs det att du anmäler behov av specialkost via e-tjänsten Ansökan om specialkost och anpassad måltid
Du ansvarar för att förnya anmälan för specialkost och anpassad måltid när barnet börjar förskolan, förskoleklass, årskurs 4, 7 och gymnasium, samt att omedelbart lämna in en ny ansökan via e-tjänsten vid förändringar. Aktuellt läkarintyg ska bifogas. Gäller även personal.
Specialkost av medicinska skäl
När måltidsgästen blir fysiskt sjuk av mat räknas det som specialkost av medicinska skäl. Ansökan ska styrkas av ett intyg från läkare inom specialistvård för barnmedicin eller av specialistläkare i barnmedicin.
Anpassad måltid, till exempel vegetarisk mat, veganmat eller kost utan fläskkött
Detta anmäler du via e-tjänsten. Du behöver inte bifoga sjukvårdsintyg för detta.
Anpassad måltid på grund av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (skickas INTE in i e-tjänst)
Barn och elever som har behov av anpassad måltid vid NPF eller liknande svårigheter kan erhålla detta. Du vänder dig till skolan med din ansökan, se nedan. Det innebär att måltidsmiljön ska anpassas i den mån det går så att den främjar måltidsro, och i vissa fall anpassas även menyn.
- Vårdnadshavare kontaktar specialpedagog eller annan elevhälsopersonal.
- Specialpedagog/elevhälsopersonal samt vårdnadshavare fyller i en ansökan om anpassad måltid.
- Specialpedagog/elevhälsopersonal lämnar ansökan till rektor för underskrift vid bekräftat behov.
- Rektor lämnar intyget till kök/kökschef.
- Barnets behov och anpassning av måltidsmiljö/måltid diskuteras efter rektors underskrift tillsammans med förskola/skola, kök och vårdnadshavare.
Om det även behövs specialkost av medicinska skäl i kombination med NPF krävs läkarintyg som styrker den medicinska specialkosten. I dessa fall ska specialkosten läggas in i e-tjänsten.
Intyget gäller under pågående läsår.
Observera att det inte är möjligt att ansöka om anpassat måltidsutbud för elever som inte tycker om vissa rätter. Då får eleven själv anpassa sin måltid efter det utbud som finns.
Information in other languages
- Arabiska: إجراءات روتينية جديدة للنظام الغذائي الخاص للفصل الدراسي الأول 2020
Pdf, 223.2 kB.
- Engelska: Special diet and adapted diet - new routines autumn term 2020
Pdf, 100.2 kB.
- Somaliska: Cuntada khaas iyo cunno gooni ah- nidaam cusub teremka dayrta 2020
Pdf, 7.2 kB.
- Tigrinja: ፈሉይ ኣመጋግባን ዝተመጣጠነ ኣመጋገባን — ሓደስቲ ሩቲናት ንናይ ቀውዒ ወቅቲ ትምህርቲ
Pdf, 444.8 kB.
Frågor och svar om specialkost och anpassade måltider
Pedagogiska måltider
Pedagogiska måltider är en arbetsuppgift i verksamheten där personalen aktivt deltar genom att skapa en god gemenskap runt bordet, skapa goda matvanor samt vara goda förebild och inspirera barn och elever att smaka av maten som erbjuds.
På våra skolor serverar vi mjölk med ekonomiskt bidrag från EU
