Kiras och Luppes bestiarium

illustartion ur boken Jättinnan, Kira och Luppe på en gånggrift, tillsammans med den fiffige Tomten Julius.

illustration ur boken Jättinnan, Therese Johansson

I en annan tid trodde (eller visste?) vi människor att världen var full av sagoväsen, andar och förtrollade ting. Händelser vi inte förstod och märkliga fenomen förklarades med en saga om trollens, tomtens eller kanske hemliga ryttares framfart.

Kanske finns dessa väsen fortfarande helt nära oss, utan att vi märker det?
I berättelserna om Kira och Luppe är det så.

bild av animation av den fiffige tomten ur boken Jättinnan


Bok- och appsläpp!


Under oktober 2016 släpptes boken JÄTTINNAN, den andra, i en serie av flera, om Kiras och Luppes Bestiarium. Boken utspelar sig på Falbygden, bland lanskapets sagoväsen och myter. Häng med när huvudpersonerna, varulvspojken Luppe och vampyrtjejen Kira, bland andra möter Drottning Ålla, de sovande ryttarna och den fiffige tomten på Ålleberg.

Till boken hör också appen KLUB Bestiarium - gratis på App Store eller Google Play. Med den kan du hitta sagoväsen genom att skanna de stora bokstavsfigurerna som finns i boken.

Välkommen in på museet så visar vi dig hur man gör!

Projektet

Barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB) är ett delprojekt inom Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg (KASTiS), som i sin tur är en samverkans- och kunskapsplattform finansierad av Skaraborgs kommunalförbund, Högskolan i Skövde och ett antal kommuner i Skaraborg.

I KLUB studeras hur den moderna barnboken med stöd av spelteknologi kan användas dels för att skapa nya berättelser som knyter samman kulturarvsmiljöer med lokala sägner och sagoväsen, dels hur dessa ingredienser kan användas i läsfrämjande syfte.

Boken Jättinnan är författad och illustrerad av Lars Vipsjö och Therese Johansson, vid Högskolan i Skövde, i nära samarbete med Falbygdens museum. Animation och 3D-grafik är gjord av Oskar Wetterbrandt, Ellen Eriksson, Robin Koitzsch och Rick Irvine.

Du hittar mer information om projekten KLUBlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och KASTiSlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, genom att klicka vidare på respektive länk!

 

Bestiarium

Ett Bestiarium är egentligen ett medeltida verk som samlat världens olika "bestar". Förutom relativt sakliga beskrivningar av djur omfattar bestiarierna även fantastiska skildringar av fabeldjur. På den här tiden var drakar, enhörningar, kentaurer och fauner verkliga väsen. Texten innehåller också vanligen en moralisk lärdom med kristen koppling.

I Norden finns två fragment av bestiarier från 1200-talets Island bevarade. Sveriges första tryckta bok Dialogus creaturum från 1483, är en sen utlöpare som kan kopplas till samma tradition.

I böckerna om Kira och Luppe har den onde cirkusdirektören stulit ett bestiarium från forskaren Lovis. I sitt bestiarium har Lovis främst gjort beskrivningar av mytologiska väsen ur folktron, som troll och jättar, fiffiga tomtar, hemliga ryttare, skogsrån, lakekoffan i Vänern, bäckahästen med flera. Med boken i sin hand försöker direktören nu börjar fånga in alla "bestarna" för att de ska uppträda på hans cirkus.