• Information om coronaviruset covid-19 Falköpings kommun följer händelseutvecklingen gällande coronaviruset covid-19 och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och förstärker insatserna vid behov.

Kavlåsstugan med Jönnrummen

Kavlåsstugans första öde är okänt. Kanske användes stugan som tinghus i Dimbo eller som prästgård i Varv.  Det är däremot känt att byggnaden användes som skolsal för kavlåsbarnen i början av 1800-talet.

Runt 1815 började den användas som arbetarbostad vid ett alunbruk under Kavlås på Övertorp i Varv. Därefter blev stugan kalk-arbetarbostad och förblev bostad fram till 1938.  När vägbygget mellan Skövde och Tidaholm skulle genomföras i början av 1950-talet stod stugan i vägen för bygget och donerades då till Falbygdens Hembygds-och Fornminnesförening. 1957 var stugan återuppbyggd på sin nuvarande plats i parken Plantis.

Mellan 1957 och 1974 var Kavlåsstugan bostad åt konstnären och skalden John "Jönn" Liedholm samtidigt som den användes som museum fram till 1961. Numera ägs stugan av Falbygdens Osteria.

Jönn hemmavid Odengatan 16

Jönn hemmavid Odengatan 16

John "Jönn" Liedholm och Jönnrummen

John ”Jönn” Liedholm (1895-1974) var konstnär, skald och hembygdsvän som med hjälp av teckningar, målningar och dikter på bygdemål kan sägas ha fångat den Falbygdska själen. Han levde i Falköping och motiven i hans dikter och tavlor hämtade han från bygden. Till yrket var han garnhandlare men han brann för konsten, dikten och antika föremål.

Intresset för svunna tider och äldre föremål resulterade i ett stort insamlande av gamla föremål, som utgör grunden till den föremålssamling som museet idag förvaltar. Jönn är också en av initiativtagarna till bildandet av Falbygdens Hembygds- och Fornminnesförening och därmed även till Falbygdens museum.

För att uppmärksamma denna kulturpersonlighet, skapades under våren 2014 en utställning till Jönns minne. Utställningen placerades i Kavlåsstugan i de rum där Jönn bodde under se sista tjugotalet åren av hans liv och består av kopior av Jönns kolteckningar, foton och dikter i möblerade rum. Här kan du också se ett bildspel om Jönns liv samt läsa flertalet av hans dikter i pärmarna som ligger framme.

Öppettider och tillgänglighet:

Jönnrummen öppnas på begäran, efter förbokning.
Visning beställs genom Perra Ljungberg 070-225 15 39. Kostnad per visning 200 kr.

Jönnrummen är som regel även öppna för allmänheten i samband med Nationaldagsfirandet i Plantis 6 juni.

Vill du veta mer om Jönn?

Jönnsällskapet är en arbetsgrupp inom Falbygdens Hembygds- och fornminnesförening som verkar för att vårda och levandegöra John "Jönn" Liedholms dikter och konst. Kontakta Falbygdens Hembygds- och Fornminnesförening för mer information.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster