Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2017-11-07

Retrojul - en utställning om tryckta jultextilier, invigning 12/11

foto röd julduked mönster av stjärna eller sol

Vad är det som är tryckt på bomull och linne, finns i loppisens tyghylla eller i lådan med julsaker och sprider stämning som på 1950 och 60-talen? Jo, tryckta jultextilier!

Vinterns utställningar på Falbygdens museum handlar om julens traditioner, färg, mönster och svenska formgivare. Museets lyser upp av en vandringsutställning i klara färger, Retrojul - en utställning om tryckta jultextilier öppnas i nytt fönsterfrån främst 1950 och 60-talen. Över 150 textilier i form av bordsdukar, bonader, löpare och en och annan julstrumpa presenteras tillsammans med formgivarna bakom.

 

svartvitt foto av barn som möter tomten

Jultraditioner

Retrojul kompletteras med den egenproducerade miniutställningen Jultraditioner, öppnas i nytt fönsterom gamla och nya seder knutna till en av årets största högtider, julen.

Om julpynt, julgran och krubba. Om julmat och julklappar nu och då. Om Advent och Lucia, Uppsittarkväll, Trettondagen och Tjugondag Knut. Med mera!


Invigning söndag 12/11 kl. 14

Utställningens producenter Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark berättar om arbetet bakom utställningen i föredraget Textila detektiver.

Kaffe och pepparkaka
Fri entré

Välkommen!