Månadens föremål - februari

foto av fyndet av vanten

För hundra år sedan hittades en vante i Åsle mosse. Den daterades med hjälp av pollenanalys till äldre järnålder, och blev känd som Nordens äldsta nålbundna textilfynd. En sanning som senare omrövades.

För hundra år sedan hittades en vante i Åsle mosse. Upphittaren Frithiof Svensson tog hem vanten, lagade den och la den i en byrålåda. Vanten upptäcktes på nytt 12 år senare vid en inventering av allmogetextilier. Den daterades då med hjälp av pollenanalys till äldre järnålder, och blev känd som Nordens äldsta nålbundna textilfynd.

 

År 2002 visade en C14-datering att vanten istället tillverkats någon gång mellan år 1510-1640. Vanten är en vänstervante, gjord av ganska grovt ullgarn. Från början har den varit ofärgad, men har efter många år i mossen färgats brun. Runt kanten har det funnits fransar i rött och grönt av finare och glansigare garn. Nålbindnings-tekniken som vanten är gjord i hittar vi ingen annanstans.

 

Utställningen Åslevanten och andra oväntade fynd pågår t o m 3 mars. Här visas även nya nålbundna alster tillverkade av kreativa hantverkare.

Vill du prova på? Anmäl dig till workshopen den 20/2!

 

 

Januari

svartvitt foto av storgatan 12 i Falköping

Fotografiet är förmodligen från 1920-talet och visar Storgatan 12, det s.k. Hallenska huset. Huset byggdes i två omgångar, den första 1878.

Förr ledde en portgång på mitten rakt genom huset ut till bakgården och på var sida om porten fanns nedgångar till källarbutiker. Sparbanken låg här 1878-1928, på tre olika platser i huset. Sedan har Jordbrukskassan haft lokaler här. Lindbloms, som syns på bilden, är en av stadens äldsta butiker. Egron Söderströms var en speceriaffär. När den lagts ned delades den lokalen i två.

Fotot finns i Falbygdens museums samlingar. Här finns många andra intressanta bilder. Flera tusen av dem är sökbara på nätet, via DigitaltMuseum.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Du kan också komma in till oss på museet och fråga om det är något särskilt motiv du söker.