31 augusti 2020
Falbygdens museum

Tills hallonen mognar, 13/9-11/10 2020

collage i olika nyanser av Africa Coll

Om universums historia skulle rymmas på en månad, då skulle vi människor ha varit på jorden de 9 sista sekunderna, precis innan midnatt. Av dessa 9 sekunder är största delen nästan okänd. Vad är det som separerar mig från någon annan som har levt? Vad är nu eller då? Kan tanken på de 9 sekunderna tillåta mig att uppleva att även 6000 år tillbaka är nu?

"Tills hallonen mognar utforskar vår relation till tiden. Det som jag inte förstår ger mig möjligheter till allt, att resa i tiden och befinna mig var som helst." [citat Africa Coll]

Tills hallonen mognar var en konstutställning av Africa Coll som visades under perioden 13 september - 11 oktober. Den bestod av målningar, foto och video, med musik av Ulf Söderberg och visades som ett samarrangemang med Falbygdens konstförening.

Mer om Africa Coll

Africa Coll är en konstnär med ursprung i Katalonien som bor och arbetar i Sverige sedan 2001. Hon har sin ateljé utanför Hasslösa i Lidköpings kommun.

Africa har utbildat sig i konst vid Barcelonas Universitet, och håller i utställningar i både Sverige och utomlands.

I sin verksamhet arbetar hon kontinuerlig med måleri, fotografi, video, installationer.

”Jag använder olika språk för mina projekt eftersom jag tror att var och en av dem behöver sina egna medier. Mitt arbete handlar om gränser, outforskade territorier och de subtila linjerna mellan verkligheter”.

www.africacoll.com Länk till annan webbplats.

Konstnärens tankar bakom

Om universums historia skulle rymmas på en månad, då skulle jorden ha skapats den 21:e, dinosaurierna skulle ha levat den 31:e, mellan klockan 11:30 till 20:30, och vi människor skulle ha varit på jorden de 9 sista sekunderna på samma dag, precis innan midnatt.

Av dessa 9 sekunder är den största delen nästan okänd.

Men allt vi vet om oss händer då samtidigt.

Vad är det som separerar mig från någon annan som har levt? Vad är nu eller då? Ingen tid finns och tanken på de 9 sekunderna tillåter mig att uppleva att även 6000 år tillbaka i tiden är nu.

Det finns ingen gräns mellan mig och henne. Inget avstånd alls när jag tittar nära på hennes kropp som har varit gömt i 6000 år under vattnet. Fröna som fanns i hennes mage är samma frön som jag nu håller i min hand.

Samma himmel, samma sätt som jorden roterar, samma illusion att det är solen som rör på sig.

”Tills hallonen mognar” utforskar min relation till tiden. Hur nära kan jag komma? Det som jag inte förstår ger mig möjligheter till allt, till att resa i tiden och befinna mig var som helst.