30 juni 2019
Falbygdens museum

Pilgrim,
6/6 - 25/8 2019

Sommarens utställning handlade om pilgrimsresor genom alla tider - igår, idag och imorgon.

På senare år har intresset för att pilgrimsvandra ökat. Vad ligger bakom detta nyvakna intresse? Med utgångspunkt i samtiden berättade utställningen om pilgrimer, från det medeltida Europa och ut på dagens leder i landskapet.

Pilgrimsvandring då och nu

Att pilgrimsvandra ligger i tiden, som en rekreation för både kropp och själ. Företeelsen, att genomföra resor till heliga, viktiga platser har funnits i långa tider och inom de flesta religioner. Anledningarna varierar, men själsfrid, äventyr och fysisk ansträngning förefaller förena pilgrimsvandrare genom tiderna.

Utställningen Pilgrim berättade om pilgrimer och vandringsresor från det medeltida Västergötland, genom Europa och ut på dagens leder i landskapet. Här fanns möjlighet att lyssna till naturens rogivande ljud och låta pilgrimsvandrarens sju ledord sjunka in. Vem var S:t Olof, helgonet som fått ge namn åt bland annat Falköpings kyrka?

Utställningen pekade också ut i landskapet, med hjälp av kartor och inspirationsmaterial som kunde locka till egna vandringar, exempelvis på den kvalitetssäkrade leden mellan Varnhem och Falköping.

Pilgrim invigdes 6 juni med en pilgrimsvandring från S:t Olofskyrkan till museet samt ord av Tobbe Lindgren, avdelningschef Fritid.

Utställningen var producerad av Lödöse museum, med vissa tillägg av Falbygdens museum i samarbete med PilgrimSkaraborg och Svenska kyrkan.