30 december 2023
Falbygdens museum

Det tysta arvet - en utställning om folkmordet på romer under Förintelsen.

Med start på Förintelsens minnesdag 27/1 visar vi miniutställningen Det tysta arvet. Överlevande samt barn och barnbarn till överlevande vittnar om koncentrationsläger, flykt och hur de gömde sig i skogen.

Tusentals romer fängslades och dödades under andra världskriget i läger som Auschwitz, Chelmno, Bergen-Belsen, Treblinka, Buchenwald och Jasenovac. Många tusen romer sköts också till döds på flykt, i skogar där de gömde sig, varhelst de nazityska trupperna stötte på dem.

Överlevande romer har sällan vittnat om vilka grymheter de och deras familjer utsattes för under Förintelsen och hur det påverkat dem för all framtid. Då under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, väljer några att träda de fram för att världen inte ska glömma deras historia. Ta del av tretton personliga berättelser, fångade av Monica Hirsch och Maja Kristin Nylander.

Utställningen
Det tysta arvet har producerats av Forum för Levande Historia Länk till annan webbplats. och består av 16 affischer med bild och text. Den visas på Falbygens museum under perioden 27/1 - 25/2. Utställningen visas även på Falköpings bibliotek, samt filialer under perioden 25/1 - 8/2.

Förintelsens minnesdag, 27 januari kl.14
Utställningen har premiär i samband med Förintelsens minnesdag Länk till annan webbplats. den 27 januari. Människor över hela världen samlas i en årlig manifestation för att minnas och hedra Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Minnedag är också en dag för alla människors lika värde.

På Falbygdens museum kl. 14.00 - Utställningen invigs av Ingrid Schiöler, hedersrom, flyktingkonsulent och sakkunnig inom frågor rörande romers rättigheter.

Fri entré