20 maj 2021
Falbygdens museum

Ströget
S:t Olofsgatan i Falköping - finrum och vardagsrum

Välkommen till en utställning om Ströget i Falköping, gatan som binder samman den gamla staden vid kyrkan med centrat vid järnvägen. Här har stadens invånare strålat samman och träffats, till vardag och fest, igår som idag.

S:t Olofsgatan, eller i folkmun Ströget, har sedan 1900-talets början spelat en central roll i Falköping. Från att ha varit en del av landsvägen mellan Skara och Falköping fick den det ärofyllda uppdraget att binda samman den gamla staden vid kyrkan med det nya stationssamhället vid Ranten. Utvecklingen mot paradgata som skulle förena, försköna och ena började.

Utmed Ströget har stadens invånare promenerat, visat upp sig i fina söndagsstassen eller i sin fräcka bil, träffat folk och umgåtts. Ströget har varit arenan för folkfester, demonstrationer och parader men också en plats där människor arbetat, verkat och bott. Ta del av gatans utveckling i sommarens fotoutställning. 

Utställningen i verkligheten

Följ Strögets historia på plats! Hämta guidehäftet På upptäcktsfärd längs Ströget på museet eller Turistbyrån och följ gatans historia kvarter för kvarter. På egen hand, när du har tid. Du kan också ladda ner häftet via denna länk. Pdf, 909.1 kB.

svartvitt foto av karnevalståg, troligen 1990-tal

Dina bästa Strögetminnen

Vad betyder Ströget för dig? I samband med utställningen passar vi på att samla in minnen eller bilder från Ströget. Hoppas du vill dela ditt!

Klicka på den här länken Länk till annan webbplats. så kommer du till ett skrivformulär. Du kan också maila till minhistoria@falkoping.se skicka ett vanligt brev, lämna i museets brevlåda (silvrig låda på gaveln) eller i receptionen. Välj själv om du vill vara anonym eller uppge ditt namn.

Med ditt medgivande sparar vi ditt Strögetminne i museets arkiv. På så vis bidrar du till historieskrivningen och den minnesbank över livet på Falbygden som museet är.