Förintelsens minnesdag

Förintelsen

Förintelsen är det svenska namnet på nazisternas folkmord på omkring sex miljoner judar, som ägde rum under andra världskriget. På engelska kallas det Holocaust. På hebreiska kallas det Shoah, som betyder katastrof. Under andra världskriget utvecklade Nazityskland en plan för hur man fysiskt skulle utrota Europas judiska befolkning. Mer fakta om förintelsen! Länk till annan webbplats.

Koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen blev själva navet i Nazitysklands förintelseprojekt. Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till lägret, varav 1,1 miljoner räknades som judar av nazisterna. Omkring en miljon av dessa människor mördades i lägret. De flesta av dem i gaskamrarna.

Den 27 januari 1945 befriades koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau av sovjetiska trupper. I lägret fann de cirka 7500 utmärglade och sjuka fångar, som lämnats kvar. Övriga hade kort tidigare evakuerats, det vill säga tvingats ut på dödsmarscher till olika koncentrationsläger i Tyskland. De dog i tusental längs vägarna. (Källa: Förintelsen | Forum för levande historia) Länk till annan webbplats.

Förintelsens minnesdag instiftades av FN 2005, för att hedra alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot.