Dricksvatten

Dricksvattnet är ett av våra vanligaste livsmedel som vi konsumerar i stor mängd. Drick mer kranvatten! Det är bra för miljön, hälsan och plånboken.

Kommunalt vatten

Falköpings kommun ingår i Kommunalförbundet Skaraborgsvatten som även sköter vattenförsörjningen till Skövde och Skara kommuner. Miljösamverkan Östra Skaraborg kontrollerar att dricksvattnet uppfyller krav i livsmedelslagstiftningen. Det innebär bland annat att prover ska tas på vattnet regelbundet och redovisas till Miljösamverkan.

Vattnet kommer från Vättern och levereras till Falköping, Stenstorp, Broddetorp, Gudhem, Valtorp, Torbjörntorp, Slutarp, Kinnarp, Kättilstorp, Vartofta, Odensberg, Floby och Åsarp.   

Kommunens dricksvatten har ett pH mellan 8,3 och 8,6.

Så mycket kranvatten får du jämfört med flaskvatten.

Är vattnet mjukt eller håt?

En vanlig fråga rör hårdheten på vattnet. När du ska tvätta kläder är det bra att veta om vattnet är mjukt eller hårt. Om vattnet är hårt krävs det dubbelt så mycket tvättmedel för att tvätten ska bli ren. Vattnets hårdhet anges i enheten tyska hårdhetsgrader (°dH).

• Mjukt vatten 0–6 °dH
• Medelhårt vatten 7–13 °dH
• Hårt vatten 14–20 °dH

Vattnet från Vättern är mjukt, cirka 3,5 °dH.

Vattenskyddsområden

Kommunen arbetar med att uppdatera äldre vattenskyddsområden som finns i kommunen. Liksom att införa nya där det finns behov av att skydda grundvattnet för att använda till dricksvatten

Enskilda brunnar

Frågor om vattenkvalité i enskilda dricksvattentäkter hanteras av Miljösamverkan Östra Skaraborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anslutning till kommunalt dricksvatten

För fastigheter med enskilt dricksvatten finns det finns möjlighet att ansluta sig till kommunalt dricksvatten