Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2017-05-17

Pris för årets bästa digitala karta!

Amelie Sandström och Niklas Sahlén, två prisbelönta medarbetare på stadsbyggnadsavdelningen.

Häromveckan fick Niklas Sahlén och Amelie Sandström på stadsbyggnadsavdelningen ta emot priset för Årets digitala karta av branschorganisationen Kartografiska sällskapet. De fick utmärkelsen för den helt digitala översiktsplanens samrådsversion för Falköpings kommun.

Priset delas tillsammans med företaget Symetri AB som utvecklat det digitala kartprogrammet.
– Det känns jätteroligt! Vi är stolta och glada över att vårt hårda arbete har resulterat i en första plats, säger GIS-strategen Niklas Sahlén och planarkitekt Amelie Sandström.

Juryns motivering

En sakkunnig jury har bedömt kartan och motiveringen lyder:

"Här används den digitala kartans möjligheter för att med god kartografi visa översiktsplaneringens digra innehåll, såväl regionalt som lokalt."

ÖP-dagarna 2017

Som ett resultat av priset och den positiva responsen har de blivit inbjudna som talare på ÖP-dagarna i Stockholm i höst. Konferensen arrangeras av Teknologisk Institut.
– Det är flera kommuner som redan nu har hört av sig och vill veta mer om vår översiktsplan (ÖP). Att få berätta om vårt arbete, processen och hur vi drar nytta av tekniken känns spännande. Förhoppningsvis så kan vi inspirera och dela med oss av våra erfarenheter, säger Niklas Sahlén och Amelie Sandström.


Geografiskt informationssystem (GIS)

Geografisk information är alla företeelser som går att lokalisera till en plats eller ett område. Det kan till exempel vara information om adresser, fastigheter, var skolelever bor, hållplatser, vattenledningar, hemtjänstens vårdtagare, eller statistik över trafikolyckor.

Cirka 75 procent av alla ärenden som handläggs i kommunal verksamhet ingår i någon typ av geografisk information. Mer information om GIS finns på vår webbsida.

Geografisk information