- Startsida
- Bygga & bo
- Vatten och avlopp
- Dricksvatten
- Tekniska installationer för dricksvatten
Tekniska installationer för dricksvatten
Här har vi samlat information samt eventuella krav och anvisningar som gäller för tekniska installationer för dricksvatten.
Vattenmätare
Vattenmätaren är till för att mäta din förbrukning av kommunalt vatten. Falköpings kommunen äger, tillhandahåller och installerar vattenmätaren samt ansvarar för att byta den.
Som fastighetsägare är du skyldig att upprätta en plats för mätaren och ge oss på tillträde till den vid till exempel mätarbyte. Du som fastighetsägare ansvar även för att vårda vattenmätaren vilket bland annat innebär att skydda den mot frost, påverkan mot återströmning av varmvatten eller annan skadlig värmepåverkan samt att mätarplatsen är i gott skick för att genomföra ett mätarbytet.
Om vattenmätaren inte sköts kan du som fastighetsägare bli ersättningsskyldig för att åtgärda eller byta mätaren.
Avläsning
Avläsning sker en gång per år och är ett underlag för att vi ska debitera dig som kund så korrekt som möjligt. Det är även viktigt att läsa av mätaren vid ägarbyte så att rätt person debiteras rätt kostnad.
Om du har en analog vattenmätare skickas ett avläsningskort ut som ska fyllas i och skickas in till oss. Det står utförligt på avläsningskortet vilka alternativ man har för att lämna sin avläsning.
Om du har en digital vattenmätare kommer våra tekniker samla in avläsningar via en sändare. Vi läser endast av mätare en gång per år och du som fastighetsägare har fortfarande ansvar att regelbundet läsa och jämföra värdet på mätaren med den senaste fakturan.
Alla avläsningar oavsett mätare kontrolleras och registreras i vårt debiteringsprogram. Vid avvikande värden kan man komma att kontaktas av oss för kontrolläsning. Detta är för din egen skull då avvikande avläsningar kan tyda på läckage.
Mätarbyte
För att säkerställa att vattenmätare fungerar som den ska byter vi ut den ungefär vart tionde år. När det är dags att byta din vattenmätare får du ett brev från oss cirka två veckor innan. I brevet finns all information om mätarbytet och förslag på en tid. Mätarbyte är kostnadsfritt.
Innan mätarbytet
Vattenmätaren ska sitta i en konsol och ha avstängningsventiler före och efter mätaren. Det är viktigt att du kontrollerar att ventilerna fungerar innan mätarbytet. Om dina ventilerna inte fungerar kontaktar du en VVS-firma som kan hjälpa dig att åtgärda dem, kostnaden står du som fastighetsägare för. Om du inte kan få hjälp att åtgärda anläggningen innan den bokade tiden så kontaktar du oss för att boka om din tid.
Under mätarbytet
Vår tekniker kommer att besöka dig på bokad tid, tänk på att någon vuxen ska vara hemma vid den bokade tiden. Vår tekniker kommer alltid i en Falköpings kommunbil och presenterar sig vid besöket. Mätarplatsen kontrolleras om den är godkänd och om bytet går att genomföra. Om mätarplatsen inte är godkänd kommer vår tekniker inte att genomföra mätarbytet annars tar själva mätarbytet 15-20 minuter.
Efter mätarbytet
När vår tekniker har bytt mätaren noteras datum och mätarställningen för att sedan registreras i vårt debiteringsprogram.
Mätarställningen på den nedtagna mätaren jämförs med den volym vi fakturerat dig och korrigeras till nästkommande faktura. Har du förbrukat mer vatten än vad vi fakturerat för kommer du att få betala. Har du förbrukat mindre vatten än vad vi fakturerat för kommer du att få tillbaka pengar.
Vanliga frågor gällande vattenmätaren
Behöver du flytta din vattenmätare?
Om mätaren sitter dumt till eller om den behövs flyttas på vid om- eller tillbyggnad ska du kontakta oss på VA kundtjänst. Det är endast är våra tekniker som får montera ner och sätta upp vattenmätaren.
Varför är vattenmätaren plomeberad?
Vattenmätaren ska vara plomberad för att säkerställa att den inte manipulerats. Om du måste bryta plomberingen eller om din vattenmätare saknar plombering ska du kontakta VA kundtjänst så vi kan komma och plombera den.
Är det fel på vattenmätaren?
Skulle du misstänka att mätaren inte fungerar och det inte gäller något av dem nedanstående punkterna ska du kontakta VA kundtjänst.
Kondens och imma
På grund av temperaturskillnader kan det bildas kondens och imma. Vattenmätaren innehåller alltid kallt vatten och när det är varmt ute eller varmt i utrymmet där mätaren är placerad bildas små vattendroppar på eller i mätaren. Detta är normalt och försvinner av sig självt efter ett tag.
Bubbla under glaset
Ibland kan det bildas en luftbubbla under mätartavlans glas. Det är helt normalt och inget farligt, en vattenmätare är alltid fylld med vatten och om den helt fylld så syns inte vattnet. Om mätaren inte är helt full med vatten så kan man se en luftbubbla som försvinner av sig själv efter ett tag.
Riktlinjer för återströmningsskydd
Vad är återströmning?
Återströmning innebär att vatten strömmar från en kunds VA-installation tillbaka till det allmänna dricksvattennätet. Risken för återströmning likt ovan till den allmänna anläggningen är ett fenomen som uppstår till följd av övertryck inne på en fastighet, eller genom undertryck ute i de allmänna vattenledningarna.
Återströmningskydd
Återströmningsskydd är en anordning som används för att undvika att förorenat vatten eller andra skadliga vätskor går tillbaka i dricksvattensystemet. I värsta fall, när återströmningsskydd inte finns installerat, kan det förorenade vattnet sprida sig och smitta andra abonnenter i området. Det finns exempel på fall med återströmning där tusentals människor blivit sjuka.
Alla fastighetsägare som använder den allmänna VA-anläggningen berörs av bestämmelserna i ABVA (Allmänna Bestämmelser för brukande av den allmänna Vatten- och Avloppsanläggningen).
Ur kommunens ABVA 2009 punkt 7:
Fastighetsägare som brukar den allmänna va-anläggningen ska förse inkommande dricksvattenledning med återströmningsskydd, om fara för återströmning föreligger. Det åligger fastighetsägaren att tillse att återströmningsskyddet är av rätt funktionstyp enligt standardföreskriften SS-EN 1717 (Vattenförsörjning – Skydd mot förorening av dricksvatten – Allmänna krav på skyddsdon för att förhindra förorening genom återströmning) samt att bekosta och svara för att tillhörande riskanalys genomförs i enlighet med standarden.
Klassificering av vätskor och val av återströmningsskydd
I tabellen från SS-EN 1717 blir det enkelt att kategorisera den aktuella vätskan. När väl kategoriseringen av vätskan är genomförd är det möjligt att enligt SS-EN 1717 välja rätt skyddsmodul mot återströmning.
Klassificering av vätskor i kategori 1 till 5 enligt SS-EN 1717
Kategori | Vätska | Exempel på vätska i kategorin |
---|---|---|
1 | Vatten avsett för konsumtion och som kommer direkt från ett ledningssystem för dricksvatten. | Dricksvatten |
2 | Vätska som inte medför hälsorisk. Vätskan kännetecknas av att vara lämpad för konsumtion, men kan ha ungergått förändring i smak, färg, lukt- eller temperatur (kyld eller värmd). | Te, kaffe, saft |
3 | Vätska som medför viss hälsorisk genom närvaro av ett eller flera skadliga ämnen. | Vatten i system för sprinkler, radioatorvatten |
4 | Vätska som medför hälsorisk genom närvaro av ett eller flera giftiga eller mycket giftiga ämnen, eller ett eller flera radioaktiva, mutagena eller cancerogena ämnen. | Vatten som innehåller frostskyddsmedel, ytaktiva ämnen, kylmedier, radioaktiva ämnen |
5 | Vätska som medför hälsorisk genom närvaro av mikroorganismer. | Avloppsvatten, dricksvatten till djur |
Om man i till exempel en gård med djurhållning fyller på olika kärl med dricksvatten för djuren, då bör anslutningen för påfyllnad utföras med skyddsmodul mot återströmning som uppfyller kategori 5 (skyddsmodul AA, AB eller AD). När djuren dricker ur kärlet överförs mikroorganismer som kan vara hälsofarliga. Därmed blir den vätska som finns i kärlet klassad som kategori 5, och valet av skyddsmodul mot återströmning blir i praktiken luftgap.
När det gäller just hälsofarliga mikroorganismer är det viktigt att tänka på att ingen typ av ventil kan skydda mot att till exempel bakterier vandrar tillbaka in i ledningsnätet för dricksvatten. Av den anledningen är det luftgap som måste finnas för att förhindra överföring av smitta.
En skyddsmodul typ AA beskrivs på detta vis i Svenskt Vattens publikation Vägledning vid tillämpning av SS-EN 1717:
Denna typ är det ”äkta” luftgapet, ett synligt vertikalt minst avstånd mellan utloppet för dricksvatten och högsta tänkbara vätskeyta i ett under utloppspipen beläget kärl. Vid bräddning kan vätska rinna fritt över kärlets kanter. Vid luftgap typ AA är alltså luftgapets höjd avståndet mellan tilloppsrörets mynning och vätskeytans nivå vid bräddning när tillflödet är maximalt. Luftgapets höjd ska vara minst 2 x diametern på utloppsröret, dock minst 20 mm. Det förutsätts att såväl utloppspipen som kärlet är stadigt fixerade så att luftgapets höjd inte kan minskas.
Är du osäker på om rätt återströmningsskydd är installerat, kontakta en VVS-montör för kontroll och rådgivning, eller ring VA-avdelningen på Falköpings kommun.

En principskiss på ett återströmningsskydd med brutet vatten/luftgap.
Konsekvenser om en fastighetsägare inte uppfyller kraven
Lagen om allmänna vattentjänster trädde i kraft den 1 januari 2007. I lagen tas frågan om återströmning upp i 18 §: ”Huvudmannen är inte skyldig att låta en fastighet kopplas eller vara kopplad till VA-anläggningen om fastighetens va-installation har väsentliga brister.”
Begreppet ”väsentliga brister” innefattar bland annat avsaknad av återströmningsskydd där så erfordras. Om detta kan du läsa i propositionen till lagen.
Falköpings kommun i egenskap av huvudman för vatten- och avlopp, har enligt 41 § i Lagen om allmänna vattentjänster: ”Rätt till det tillträde på en fastighet som behövs för att undersöka en VA-installation och dess användning.”
Tips från VA-avdelningen
En ko dricker ungefär 100 liter perdygn. Det medför att de flesta lantbruk har behov av en stor kapacitet av vatten under kort tid av dygnet, främst morgon och kväll när de mjölkar. Det kan innebära för övriga abonnenter som delar samma ledningsnät att trycket blir dåligt under vissa tider på dygnet. Därför rekommenderar vi att lantbruk som använder kommunalt vatten, och därmed installerar återströmningsskydd kategori 5, samtidigt passar på att dimensionerar återströmningsskyddet ändamålsenligt för att slippa tryckfall till övriga abonnenter.
Exempel: Installerar en lantbrukare ett återströmningsskydd med en 1000 liters tank så finns där en buffert med vatten som hen kan nyttja utan att påverka trycket på ledningsnätet för övriga abonnenter.
Exempel på tillverkare av Återströmningsskydd, vätskekategori 5
- Armatec
- Ibeco
- Zickert systems
- Radonett
- Norvatek
System för brandsläckning
System för brandsläckning är en viktig del i fastigheters brandskydd. Sprinklers eller interna brandposter är exempel på sådana system. Om kommunen godkänner direktanslutning av vattenanläggning för brandsläckning, på fastighet med kommunalt VA-nät, gäller följande regler.
Av olika skäl tillåter Falköpings kommun generellt inte direktanslutning av sprinkler eller interna brandposter till nätet för dricksvatten (se nedan). Enbart i vissa undantagsfall godkänns en direktanslutning.
Falköpings kommuns skyldighet
Falköpings kommun är enligt lag skyldig att erbjuda dricksvatten av god kvalitet till alla hushåll och verksamheter. Kvantiteten ska fylla behovet för normal hushållsanvändning.
Falköpings kommun är även skyldig att utforma, underhålla och sköta nätet för vattenledningarna så att dricksvattnet uppfyller gällande föreskrifter och lagkrav.
Falköpings kommun garanterar inte tryck eller flöde
Falköpings kommun kan inte garantera tryck eller flöde i de kommunala vatten-ledningarna. Störningar på vattennätet förekommer, ledningar går sönder och ibland stängs vattnet av till fastigheter.
Avtal
Försörjning av brandvatten till fastighet regleras inte i lagen om allmänna vattentjänster (2006:412). Därför krävs ett särskilt avtal mellan kommunen och fastighetsägaren.
Avgifter
Etableringsavgift
För att möta behovet av brandvatten betalar fastighetsägaren en etableringsavgift när ändring av dimensionen på servisledningen krävs. Det gäller oavsett ålder på befintlig servisledning.
Avskrivningstiden för vatten- och avloppsledningar i Falköpings kommun är 50 år. Om fastighetens servisledning är yngre än 50 år, betalas servisavgift minus aktuellt åldersavdrag enligt Falköpings kommuns vatten- och avloppstaxa.
Egen servisledning för brandvatten
Om kommunen anser att en fastighet kan kopplas in på nätet för dricksvatten via egen brandvattenservis, gäller principen om självkostnad. Fastighetsägaren betalar alla kostnader.
Brukningsavgift
Förbrukningen av brandvatten ska mätas om inte kommunen bestämmer annat.
Anslutning efter vattenmätare monterats
Ingen extra brukningsavgift tas ut på varken fast eller rörlig del. Förbrukningen mäts och fastighetsägaren betalar för fast del efter vilken/vilka vattenmätare som kommunen valt.
Anslutning före vattenmätare monteras
Kommunen beräknar fast avgift beroende på storlek av den delen av servisledningen som går till brandvatten. Det gäller oavsett om mätare monteras eller det blir en fiktiv mätare. Fast avgift tas ut vid anläggning för brandvatten innan vattenmätare monteras, se tabell.
Rörlig brukningsavgift
Rörlig brukningsavgift vid förbrukning av brandvatten fastställs genom mätning och debiteras enligt gällande VA-taxa.
Om kommunen väljer att inte mäta brandvattnet, debiteras förbrukning enligt en schablon på 150 kubikmeter per år.
Fast brukningsavgift
Tabellen visar hur dimensionen på servisledningen för brandvatten påverkar storleken på vattenmätaren.
Dimension för brandvattenservis | Storleken på vattenmätaren bestämmer avgiften (§ 14.1a) |
---|---|
≤ 50 mm (motsvarar PE50 och mindre) | Vattenmätaren är 40 mm (Qn10) |
> 50 mm ≤ 65 mm (PE63, PE75) | Vattenmätare 50 mm (Qn15) |
> 65 mm (>PE75) | Vattenmätaren är > 65 mm (Qn25) |
Sprinkler
Svenska Brandskyddsföreningen och europeisk standard delar upp sprinkler i två olika begrepp; konventionell sprinkler och sprinkler för boende.
Konventionell sprinkler
Konventionell sprinkler används till exempel i varuhus, lagerlokaler och industrier för att skydda egendom. En sådan anläggning kräver stora mängder av vatten och ett högt tryck vilket kan leda till sämre omsättning och problem med kvaliteten på dricksvattnet. Ofta behövs även en större dimensionpå ledningsnätet för att säkerställa tryck och flöde.
När larmet går och en sprinkler sätts igång, till exempel vid ett kapacitetsprov, finns stor risk för tryckslag, brunt vatten och igensatta vattenmätare i delar av ledningsnätet. Det skapar ett omfattande underhållsarbete för att byta och rensa vattenmätare hos alla som blivit drabbade. Tryckslag på nätet orsakar även vattenläckor.
En anläggning med konventionell sprinkler är mer känslig för störningar på nätet. Börjar det brinna är det inte säkert att det finns tillräckligt med tryck eller flöde i kommunens vattenledningar.
Sprinkler för boende
Sprinkler för bostäder används för att rädda liv och kräver mindre vattenflöde.
Interna brandposter
För interna brandposter, eller annan installation av brandskydd inom fastighet som är ansluten till dricksvattennätet, gäller samma regler som för anläggningar med sprinkler. Det innebär att kommunen bestämmer om installationen kan anslutas till nätet för dricksvatten.
Vattentank istället för direktanslutning
Vattentank är ett bra alternativ till direktanslutning. VA-avdelningen rekommenderar fastighetsägare, som behöver ett automatiskt system för brandsläckning, att installera en tank för brandvatten på sin fastighet. Då kan fastighetsägaren vara säker på att det finns brandvatten när det väl behövs.
Krav vid direktanslutning av anläggning för brandvatten
Fastighetsägare som vill ansöka om direktanslutning av anläggning för brandvatten ska göra följande:
- Redovisa vilken dimension som anläggningen har när det gäller flöde, tryck och tidsram. VA-avdelningen gör sedan en beräkning på nätet.
- Beställa eventuellt kapacitetsprov.
- Redovisa ritningar för VVS och VA. Dessa måste godkännas av VA-avdelningen så att kraven säkras.
- Lämna in servisanmälan, om VA-avdelningen godkänt direktanslutning. Den kan även skickas via mejl till anslutning.va@falkoping.se
- Signera det särskilda avtalet, mellan kommunen och fastighetsägaren, om försörjning av brandvatten till fastighet.
- Installera skydd för återströmning
När alla punkter ovan är klara görs en besiktning av installationen på plats. Då kontrollerar VA-personal att installationen överensstämmer med ritningarna som godkänts för VVS och VA. Därefter släpps vattnet på.
Skydd för återströmning samt kontroll
Det stillastående vattnet i anläggningar för brandvatten klassas inte som dricksvatten. Därför måste dricksvattnet skyddas för återströmning.
Skydd för återströmning ska utföras enligt SS-EN 1717. Enligt kommunens egna riktlinjer för återströmning gäller följande.
- Brandvatten utan tillsatser klassas som vätska, lägst kategori 3. Det innebär att skyddsmodul, av lägst typ CA, ska installeras.
- Brandvatten med tillsatser klassas som vätska, kategori 4.
- Bassänger, vattentankar eller liknande vattenmagasin för brandbekämpning ska ha skydd för återströmning av klass AA (luftgap).
Observera att anläggning för brandvatten på fastighet inte får kopplas till nätet för dricksvatten, utan rätt skydd för återströmning. Det gäller alla typer av installationer för brandvatten.
VA-avdelningen gör en besiktning och kontrollerar att skyddet för återströmning är rätt utfört. När skyddet fått godkänt kan anläggningen för brandvatten tas i drift och kopplas till kommunens VA-nät.
Kapacitetsprov
Ett kapacitetsprov utförs på fastighetsägarens begäran och ska beställas minst fyra veckor i förväg. Fastighetsägaren är skyldig att tillhandahålla nödvändig utrustning för kapacitetsprovet. Personal från VA-avdelningen närvarar vid provet. Timkostnad tas ut enligt gällande avgift (enligt §18) samt för eventuellt extra arbete vid störning på nätet.
Skydd för återströmning samt kontroll
Det stillastående vattnet i anläggningar för brandvatten klassas inte som dricksvatten. Därför måste dricksvattnet skyddas för återströmning.
Skydd för återströmning ska utföras enligt SS-EN 1717. Enligt kommunens egna riktlinjer för återströmning gäller följande.
- Brandvatten utan tillsatser klassas som vätska, lägst kategori 3. Det innebär att skyddsmodul, av lägst typ CA, ska installeras.
- Brandvatten med tillsatser klassas som vätska, kategori 4.
- Bassänger, vattentankar eller liknande vattenmagasin för brandbekämpning ska ha skydd för återströmning av klass AA (luftgap).
Observera att anläggning för brandvatten på fastighet inte får kopplas till nätet för dricksvatten, utan rätt skydd för återströmning. Det gäller alla typer av installationer för brandvatten.
VA-avdelningen gör en besiktning och kontrollerar att skyddet för återströmning är rätt utfört. När skyddet fått godkänt kan anläggningen för brandvatten tas i drift och kopplas till kommunens VA-nät.
Kapacitetsprov
Ett kapacitetsprov utförs på fastighetsägarens begäran och ska beställas minst fyra veckor i förväg. Fastighetsägaren är skyldig att tillhandahålla nödvändig utrustning för kapacitetsprovet. Personal från VA-avdelningen närvarar vid provet. Timkostnad tas ut enligt gällande avgift (enligt §18) samt för eventuellt extra arbete vid störning på nätet.
Avgifter
Etableringsavgift
För att möta behovet av brandvatten betalar fastighetsägaren en etableringsavgift när ändring av dimensionen på servisledningen krävs. Det gäller oavsett ålder på befintlig servisledning.
Avskrivningstiden för vatten- och avloppsledningar i Falköpings kommun är 50 år. Om fastighetens servisledning är yngre än 50 år, betalas servisavgift minus aktuellt åldersavdrag enligt Falköpings kommuns vatten- och avloppstaxa.
Egen servisledning för brandvatten
Om kommunen anser att en fastighet kan kopplas in på nätet för dricksvatten via egen brandvattenservis, gäller principen om självkostnad. Fastighetsägaren betalar alla kostnader.
Brukningsavgift
Förbrukningen av brandvatten ska mätas om inte kommunen bestämmer annat.
Anslutning efter vattenmätare monterats
Ingen extra brukningsavgift tas ut på varken fast eller rörlig del. Förbrukningen mäts och fastighetsägaren betalar för fast del efter vilken/vilka vattenmätare som kommunen valt.
Anslutning före vattenmätare monteras
Kommunen beräknar fast avgift beroende på storlek av den delen av servisledningen som går till brandvatten. Det gäller oavsett om mätare monteras eller det blir en fiktiv mätare. Fast avgift tas ut vid anläggning för brandvatten innan vattenmätare monteras, se tabell.
Rörlig brukningsavgift
Rörlig brukningsavgift vid förbrukning av brandvatten fastställs genom mätning och debiteras enligt gällande VA-taxa.
Om kommunen väljer att inte mäta brandvattnet, debiteras förbrukning enligt en schablon på 150 kubikmeter per år.
Fast brukningsavgift
Tabellen visar hur dimensionen på servisledningen för brandvatten påverkar storleken på vattenmätaren.
Dimension för brandvattenservis | Storleken på vattenmätaren bestämmer avgiften (§ 14.1a) |
---|---|
≤ 50 mm (motsvarar PE50 och mindre) | Vattenmätaren är 40 mm (Qn10) |
> 50 mm ≤ 65 mm (PE63, PE75) | Vattenmätare 50 mm (Qn15) |
> 65 mm (>PE75) | Vattenmätaren är > 65 mm (Qn25) |
Lagar, riktlinjer och regler
VA-avdelningens verksamhet följer lagar, lokala bestämmelser, riktlinjer och regler.
- Lagen om allmänna vattentjänster
- Gällande taxa för vatten och avlopp
- Gällande ABVA (Allmänna bestämmelser för VA)
- Riktlinje för återströmningsskydd (Tekniska nämnden § 37/2018)
- Riktlinje för anslutning till kommunalt VA-nät inom verksamhetsområde för vatten, spill- och dagvatten
- Svensk standard för skydd mot förorening av vatten (SS-EN1717)
- Regler för anslutning av vattenanläggning för brandsläckning