Dricksvattenkvalitet

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för allt liv. Här har vi samlat information om dricksvattenkvaliten i Falköpings kommun.

Provresultat

För att säkerställa att vattenkvaliteten är godkänd finns det kvalitetskriterier från Livsmedelsverket som måste uppfyllas. VA-avdelningen ansvarar för att dessa kriterier är godkänd och tar regelbundna provtagningar från utvalda punkter på dricksvatten-nätet.

Mikrobiologiska parametrar

Parametrar per rad och olika data i kolumner

Parameter

Gränsvärde

Medelvärde 2023

Medelvärde Kvartal 4 2024

Odlingsbara 
mikroorganismer 22°C Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: cfu/ml

Ingen onormal förändring

19

5

Långsamväxande 
bakterier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: cfu/ml

Ingen onormal

förändring

129

15,7

Koliforma bakterier 35°C Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: cfu/100 ml

Påvisad

<1

<1

Escherichia coli (E-coli) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: cfu/100 ml

Påvisad

<1

<1

Presumtiva Clostridium Perfringens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: cfu/100 ml

Påvisad

<1

<1

Intestinala enterokocker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Påvisad

<1

<1

Kemiska och fysikaliska parametrar

Parametrar per rad och olika data i kolumner

Parameter

Gränsvärde

Medelvärde 2023

Medelvärde

kvartal 4 2024

Lukt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tydlig

Ingen

Ingen

Turbiditet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: FNU

1,5

0,2

0,2

Färg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: mg Pt/l

30

7

5,7

pH Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

≥6,5 - ≤9,5

8,1

8,2

Konduktivtet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: mS/m

2 500

17

18

Ammonium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: mg/l

0,50

0,03

0,04

Nitrit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: mg/l

0,50

0,03

0,03

Järn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: mg/l

0,200

0,034

0,024

Mangan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhet: mg/l

0,050

0,003

0,002

Utvidgad undersökning

Utvidgad undersökning av dricksvattenkvaliteten genomförs två gånger per år och innebär att fler mikrobiologiska och kemiska paramterar undersöks jämfört med en normal kontroll.

Vad som undersöks finns reglerat i Livsmedelsverkets föreskrifter, SLVFS 2001:30 och är bland annat nedbrytningsprodukter av klorföreningar som går att härleda till dricksvattenproduktionen, föroreningar från miljön som t.ex. PAH samt sådant som ger mer konkreta hälsoeffekter t.ex. flourid som kan ge fläckar på tandemaljen eller nitrat och nitrit som vid för högt intag kan orsaka en sämre syreupptagningsförmåga i blodet.

Vanliga frågor och svar

Vad ska jag göra vid kokningsrekommendation?

Kokningsrekommendation är en säkerhetsåtgärd som utfärdas när VA-avdelningen inte kan garantera dricksvattenkvaliteten och om det finns misstanke att kranvattnet kan innehålla bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk.

Detta ska du göra vid kokningsrekommendation

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning där vattnet inte kommer upp i koktemperatur.
  • Koka upp vattnet i en kastrull (ej i vattenkokare) tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare, gärna i kylskåpet.

Kokat dricksvatten kan bland annat användas till

  • Blanda saft eller andra drycker med vatten.
  • Brygga kaffe, då kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar.
  • Göra is.
  • Skölja frukt och grönsaker som inte kokas.
  • Tandborstning.

Okokat dricksvatten kan bland annat användas till

  • Laga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta.
  • Tvätta händer och ansikte.
  • Duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten, undvik att bada.
  • Diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet efter.
  • Diska för hand, låt disken torka innan den används.
  • Tvätta kläder.
  • Städa och rengöra ytor.
  • Vattna blommor.
  • Spola toaletten.

Observera

Barn ska inte leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendationer har utfärdas.

Information in other languages

Vilken hårdhet har dricksvattnet i Falköping?

Dricksvattnet i Falköpings kommun är mjukt, 3,5°dH.

Vad avgör om vattnet är mjukt eller hårt?

Det som avgör vattnets hårdhet är hur mycket mineraler vattnet innehåller, främst kalcium- och magnesiumjoner. Hårt vatten innehåller en högre halt medan mjukt vatten innehåller en lägre halt. I Sverige benämner vi vattenhårdheten i tyska hårdhetsgrader °dH (grad deutscher Härte). 1°dH motsvarar 10 milligram kalciumoxid per liter vatten.

  • Mycket mjukt vatten: 0-2°dH
  • Mjukt vatten: 2-5°dH
  • Medelhårt vatten: 5-10°dH
  • Hårt vatten: 10–20 °dH
  • Mycket hårt vatten: >20°dH

Olika egenskaper

Mjukt och hårt vatten har olika egenskaper vilket kan vara viktigt att känna till när du ska installera kaffekokare, disk- eller tvättmaskin.

Mjukt vatten

  • Det behövs inte avhärdare i diskmaskiner.
  • Det behövs mindre tvätt- och diskmedel.
  • Tvätt- och diskmaskiner håller längre.
  • Kläder får längre livstid eftersom det fastnar mindre kalk när tvätten torkar.
  • Varmvattenberedare kalkar inte igen lika snabbt.
  • Reningsprocessen på reningsverket blir effektivare.

Hårt vatten

  • Ger mer kalkavlagringar och du behöver avkalka oftare.
  • Kräver en större mängd disk- och tvättmedel för att tvätten ska blir ren.
  • Över ett visst värde rekommenderar många diskmaskinstillverkare tillsats av diskmaskinssalt.

Vilket pH-värde har dricksvattnet i Falköping?

Dricksvattnet i Falköpings kommun har ett pH-värde mellan 8,3 och 8,6.

Vad är pH?

pH mäter surheten på vattnet genom balansen mellan vätejoner och hydroxidjoner. Dricksvatten ska ha ett pH-värde mellan 7,0 till 9,0.

Lågt pH

Vatten som har ett lägre pH-värde (under 7,0) är surt och aggressivt vilket kan leda till frätskador på vattensystemet. Frätskador kan även leda till att rören fräts sönder och ger vattenskador som måste repareras.

Högt pH

Vatten som har ett högre pH-värde (över 10,5) är hälsofarligt för oss människor och det finns risker för skador på slemhinnor och ögon.

Hjälpte informationen på sidan dig?