- Startsida
- Bygga & bo
- Vatten och avlopp
- Avlopp
- Tekniska installationer för avlopp
Tekniska installationer för avlopp
Här har vi samlat information samt eventuella krav och anvisningar som gäller för tekniska installationer för avlopp.
Avfallskvarn
En avfallskvarn monteras under diskhon och finfördelar matrester med hjälp av ett rivverk. Det rinnande vattnet för sedan det matavfallet vidare till avloppet och slutligen reningsverket.
I Falköpings Kommun är det inte tillåtet att tillföra matavfall från avfallskvarnar till avloppet. Reningsverken i Falköpings kommun är inte anpassade för att ta hand om matrester.
Vad ska du göra med ditt matavfall?
Alla matrester ska läggas i de bruna papperspåsarna som är framtagna för matavfall och därefter ska de slängas i det bruna kärlet.
Fettavskiljare
Falköpings kommuns ledningsnätet är dimensionerat för att ta emot avloppsvatten som motsvarar det som normalt kommer från hushållen. Detta innebär att verksamheter så som storkök, gatukök, restauranger, bagerier med flera inte får släppa ut fett i större mängder enligt Falköpings kommuns ABVA.
Vem ansvarar för fettavskiljaren?
Fastighetsägaren har det övergripande ansvaret att det finns en fettavskiljare som är rätt utformad enligt Svenska Standard SS-EN 1825, rätt placerad och att skötsel och besiktning utförs.
Hur fungerar en fettavskiljare?
Fettavskiljare är en anordning som samlar upp fett innan det når det kommunala och allmänna avloppet. När vattnet rinner genom fettavskiljaren sjunker tyngre partiklar, så som slam till botten medan fett kyls ner, stiger och lägger sig vid ytan. Det renade vattnet leds sedan vidare ut till ledningsnätet.
Vad händer om fett hamnar i ledningsnätet?
Den låga temperaturen i ledningsnätet gör att fett kyls ner fort, stelnar och fastnar på insidan av rören. Detta kan leda till stopp vilket i sin tur kan orsaka källaröversvämningar samt att orenat avloppsvatten hamnar i sjöar och vattendrag då höga halter av fett i ledningsnätet gör att reningen av avloppsvatten i reningsverk fungerar sämre. Fett i avloppet är även föda för avloppsråttor.
Vem måste ha fettavskiljare?
Alla verksamheter som hanterar eller tillverkar livsmedel måste ha en fettavskiljare. Exempel på verksamheter som måste ha fettavskiljare,
- Restaurang, pizzeria, sallad- och hamburgerbar
- Gatukök/matvagn
- Konditori, café, bageri
- Catering
- Charkuteri
- Friteringsanläggning
- Livsmedelsbutik med manuell hantering, t.ex. charkuteri
- Livsmedelsindustri
- Rökeri
- Slakteri
- Storkök, mottagnings- och tillagningskök
Kontakta VA-avdelningen om du är osäker på om din verksamhet behöver fettavskiljare eller om du har andra frågor gällande fettavskiljare.
Telefon: 0515-88 52 02
Mail: anslutning.va@falkoping.se
Krav och anvisningar för fettavskiljare
Innan fettavskiljare installeras måste en anmälan skickas in. I samband med bygglov kontrollera Falköpings kommunens VA-avdelning fettavskiljarens tekniska utformning.
Som underlag för kontroll och granskning behöver Falköpings kommun få ta del av ritningar över installation och dimensioneringsunderlag i god tid innan fettavskiljaren installeras. När installationen är färdig ska detta anmälas till VA-avdelningen, ihop med en kopia på tömningsavtal där tömningsfrekvensen framgår.
Vaskar, diskmaskiner och golvbrunnar ska kopplas till fettavskiljaren. Övrigt avlopp från exempelvis toaletter får inte anslutas till fettavskiljaren.
Utformning av fettavskiljare
Standarden SS-EN 1825-2 ska följas vid dimensionering och anläggningen ska vara konstruerad enligt SS-EN 1825-1.
Råd
Uppehållstiden i fettavsiljaren är viktigt så att fettet kyls ner. Vid temperaturer över 38 ˚C så försvinner 80 % av verkningsgraden. VA-avdelningen råder fastighetsägaren att hellre välj en för stor än en för lite fettavskiljare om verksamheten i framtiden är i behov av större fettavskiljare. En större fettavskiljare resulterar även i mer marginal och längre tömningsintervall.
Tömning av fettavskiljare
Fettavskiljare ska tömmas med lämpligt intervall för att upprätthålla en god funktion och minst en gång per år.
LTA-system
LTA-system (Lätt Trycksatt Avlopp) är en trycksatt avloppsinstallation som används i områden där det är svårt eller kostsamt att bygga ett självfallssystem för spillvatten.
Så fungerar ett LTA-system
En LTA-station består av pump, tank, automatikskåp, nivå-givare, larmindikator och en backventil. Med hjälp av anläggningen pumpas spillvattnet från fastigheten till det kommunala spillvattennätet.
Oljeavskiljare
Falköpings kommuns ledningsnätet är dimensionerat för att ta emot avloppsvatten som motsvarar det som normalt kommer från hushållen. Detta innebär att abonnenter inte får släppa ut olja enligt Falköpings Kommuns ABVA.
Vem ansvarar för oljeavskiljare?
Fastighetsägaren har det övergripande ansvaret att det finns en oljeavskiljare som är rätt utformad enligt Svenska Standard SS-EN 858, rätt placerad och att skötsel och besiktning utförs.
Hur fungerar en oljeavskiljare?
Oljeavskiljare är en anordning som samlar upp olja innan det når det kommunala och allmänna avloppet. När vattnet rinner genom oljeavskiljaren sjunker tyngre partiklar, så som slam till botten medan oljan stiger och lägger sig vid ytan. Det renade vattnet leds vidare ut till ledningsnätet.
Vad händer om olja hamnar i ledningsnätet?
Beroende på vilket ledningsnät oljeavskiljaren är kopplat till påverkar det olika delar av den kommunala och allmänna VA-anläggningen,
- Spillvattennätet - Om oljeavskiljaren är kopplad till spillvattennätet kan oljeföroreningarna störa funktionen i avloppsreningsverket, vilket påverkar reningen och kvalitén på avloppsslammet och det renade vattnet som släpps ut i naturen.
- Dagvattennätet - Om oljeavskiljaren är kopplat till dagvattennätet går oljeföroreningarna via ledningsnätet ut till närmsta vattendrag och sjöar, vilket leder till direkt skada på miljön. Olja i dagvattnet kan i förlängningen påverka våra grundvattentäkter.
Vem måste ha oljeavskiljare?
Oljeavskiljare behövs vid verksamheter där det finns risk för utsläpp av olja till avloppsnätet. Exempel på verksamheter som måste ha oljeavskiljare,
- Fordonstvättar, bilvårdsanläggningar, Gör-det-själv-hall
- Bilskrotningsanläggningar
- Bensinstationer
- Verkstäder (motor- och servicehallar, måleri- och sprutlackeringshallar)
- Spolplattor
- Olje- och kemikaliedepåer
- Dagvatten från större vägar, trafikplatser och broar
- Industrier med kondensvatten från kompressorer
- Garage med golvavlopp
- Parkeringsytor för korttidsparkering som överstiger 50 fordon eller långtidsparkering med mer än 20 fordon samt lastbilsparkeringar och fastigheter där det förekommer verksamheter med risk för oljespill.
Kontakta VA-avdelningen om du är osäker på om din verksamhet behöver oljeavskiljare eller om du har andra frågor gällande oljeavskiljare.
Telefon: 0515-88 52 02
Mail: anslutning.va@falkoping.se
Krav och anvisningar för fettavskiljare
Innan oljeavskiljare installeras måste en anmälan skickas in. I samband med bygglov kontrolleras kommunens VA-avdelning avskiljarens tekniska utformning.
Som underlag för kontroll och granskning behöver kommunen få ta del av ritningar över installation och dimensioneringsunderlag i god tid innan oljeavskiljaren installeras. När installationen är färdig ska det anmälas till VA-avdelningen, ihop med en kopia på tömningsavtal där tömningsfrekvensen framgår.
Utformning av oljeavskiljare
Standarden SS-EN 858-1 ska följas vid produktutformning, provning, märkning och kvalitetskontroll. Standarden SS-EN 858-2 ska följas vid dimensionering, drift och underhåll.
Oljeavskiljare kan i vissa fall behöva kombineras med annan reningsanläggning, t.ex. om det finns metaller eller andra föroreningar i vattnet som måste renas innan det släpps ut. Anläggningar med både verkstad och tvätt bör ha separata oljeavskiljare.
Placering av oljeavskiljare
Oljeskiljare för spillvatten kan placeras inomhus eller utomhus medans en oljeavskiljare för dagvatten alltid placeras utomhus.
Tömning av oljeavskiljare
Oljeavskiljare ska tömmas med lämpligt intervall för att upprätthålla en god funktion och minst en gång per år. Olja hanteras som farligt avfall.