- Startsida
- Bygga & bo
- Vatten och avlopp
- Avlopp
- Hantering av borrvatten vid borrning av bergvärme
Hantering av borrvatten vid borrning av bergvärme
Borrning av bergvärme kan ge upphov till vatten med varierande innehåll som måste hanteras på lämpligt sätt. Här har vi samlat information hur du ska gå tillväga när du ska borra bergvärme.
Bergvärme, även kallat energibrunnar, kommer från solenergi som lagrats djupt ner i marken, i botten av sjöar eller under din gräsmatta och som du kan använda för att värma ditt hus. Vid borrning av bergvärme uppkommer borrvatten, vilket är en blandning av vatten och naturmaterial i form av krossat berg (borrkax). Borrvattnet måste hanteras på ett korrekt sätt, vilket du kan läsa mer om nedan.
Anmälan borrning av bergvärme
Borrning av bergvärme ska alltid anmälas till Miljösamverkan Östra Skaraborg, som handlägger och tar beslut i ärendet. Du hittar anmälningsblankett samt mer detaljerad information om de krav som ställs kopplat till bergvärme på deras hemsida.
Krav vid borrning av bergvärme
Utöver de krav som ställs av Miljösamverkan Östra Skaraborg har även Falköpings kommun krav som måste uppfyllas vid borrning av bergvärme.
Avstånd till kommunala VA-ledningar
Om det tilltänkta borrhålet kommer placeras mindre än 10 meter från kommunens vatten- och avloppsledningar, har VA-avdelningen i Falköpings kommun möjlighet att yttra sig om placeringen.
Du som fastighetsägare ansvarar för vatten- och avloppsledningar från fastighetsgräns fram till huset. Hur ledningarna går inne på din tomt har VA-avdelningen inga uppgifter på. Stadsbyggnadsavdelningen kan eventuellt ha sparade ritningar i sitt bygglovsarkiv som visar hur dina ledningar går inne på din tomt. Kontakta Stadsbyggnadsavdelningen för att undersöka detta.
Telefon: 0515-88 50 00
Mail: stadsbyggnad@falkoping.se
Infiltrera borrvatten på egen fastighet
Det uppkomna borrvattnet ska i första hand infiltreras på grönyta inom den egna fastigheten. I de fall detta är möjligt krävs ingen kontakt med VA-avdelningen. Undantag är om borrning sker inom ett vattenskyddsområde, då gäller särskild kommunicering.
Infiltrera borrvatten på allmän platsmark
Om det inte finns möjlighet att infiltrera borrvattnet inom den egna fastighetsgränsen, ska VA-avdelningen alltid kontaktas. Personal från VA-avdelningen kommer åka ut till platsen och titta på alternativa lösningar. I de fall kommunen har en grönyta utanför fastighetsgräns kan det bli aktuellt att infiltrerar borrvattnet på denna. Beslut fattas av personal från VA-avdelningen.
Hantering av borrvatten via dagvattennätet
I de fall det inte finns några andra alternativ kan VA-avdelningen ge tillstånd att släppa borrvattnet i kommunens dagvattennät. Vid denna typ av hantering krävs att borrvattnet passerar en container med syfte att sedimentera bort borrkax innan vattnet leds vidare till dagvattennätet.
Volymen på containern varierar från fall till fall och bestäms utifrån hur mycket borrvatten som uppkommer vid borrningen. Utgående vatten från containern ska vara fritt från synligt borrkax. I de fall detta inte kan uppfyllas behöver borrningen pausas pga. att flödet genom containern är för högt och sedimentering av borrkax otillräcklig. Rekommendationen är att vid borrning ha en tilltagen containervolym så att arbetet flyter på utan stopp.
Borrkax som släpps till dagvattennätet sedimenterar i ledningarna vid låga flöden, vilket på sikt kan orsaka problem i ledningsnätet. I de fall borrkax släpps till dagvattennätet kan en underhållsspolning av ledningarna behöva genomföras, vilken kommer debiteras fastighetsägaren/borrentrepenören.