Fastighet innanför verksamhetsområde

Om din fastighet ligger innanför verksamhetsområdet är Falköpings kommun enligt lag skyldig att tillgodose fastigheten med vatten och avlopp.

Att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp

För att ansluta din fastighet till kommunalt vatten och avlopp måste följande steg följas och bli godkänd enligt de krav som ställs i Falköpings kommun.

  1. Servisanmälan
  2. VA-installation/markarbete
  3. Besiktning av VA-installationen
  4. Vattenmätaren monteras

Tänk på att det kan ta upp till 6 månader att få en servis framdragen till din fastighet. Om du ska bygga nytt bör du kontakta VA-anslutning i ett tidigt skede för att säkerställa om fastigheten har en servis framdragen eller inte.

Servisanmälan

För att vi ska påbörja ett anslutningsärende behöver du skicka in en servisanmälan. I servisanmälan fyller du bland annat i dina kontakt- och fastighetsuppgifter samt eventuella önskemål om dimension på servisledningarna.

Servisanmälan ska även kompletteras med en VA-ritning (situationsplan) för fastigheten som visar följande,

  • Dragning av vatten-, spill- och dagvattenledningar samt dräneringsledningar.
  • Material och dimension på ledningarna samt tryckklass/styvhetsklass.
  • Alla brunnar som finns på fastigheten.
  • Eventuellt fördröjningsmagasin.

VA-installaion/markarbete

Som fastighetsägare ansvarar du för att informera kontrollansvarig samt eventuella entreprenörer om följande krav som gäller för VA-installationen.

Generella krav

  • Korrekta VA-ritningar.
  • Fastighetens ledningar ska vara anslutna till rätt kommunal servisledning. Se nybyggnadskartan eller kontakta VA-avdelningen om något är oklart.
  • Ledningsbädd och kringfyllning ska utföras enligt gällande krav och praxis (BBR och Mark AMA).
  • Alla rörledningsarbeten ska utföras enligt materialtillverkarens anvisningar.
  • Rätt färgmärkning för tryckledningar (blå för dricksvatten och röd/brun för övrigt).

Krav dricksvattenledning

  • Dricksvattenledningen ska vara i lägst tryckklass PN10 och utan skarvar (bortsett från eventuell skarv vid fastighetsgräns).
  • Dricksvattenledningen ska förses med tätt operforerat skyddsrör med slät insida. Skyddsröret ska vara minst 3 x diametern av servisledningen och placeras under samt genom grundplattan. Avsluta tidigast ett par meter utanför grundplattan, så de enkelt kan grävas fram vid behov. Fortsätt gärna med skyddsröret fram till fastighetsgränsen, som en extra skyddsåtgärd.
  • Falköpings kommuns riktlinjer för återströmningsskydd ska följas.

Krav spillvattenledning

Självfallsystem

  • Ska vara rensbart från båda håll.
  • Självfallsledningar i lägst styvhetsklass SN8.

Tryckavloppssystem

  • Minst tryckklass PN 6,3 utan skarvar.

Krav dagvattenledning/dräneringsledning

  • Lägst styvhetsklass SN8 på ledningar.
  • Dagvatten motsvarande minst 10 mm nederbörd från hårdgjorda ytor ska fördröjas och om möjligt infiltreras på egen fastighet enligt Falköpings kommuns dagvattenplan.
  • Dagvattnet ska ledas till en dagvattenbrunn med sandfång och vattenlås (diametern ska vara minst 35,5 cm och med ett sandfång på 60 cm), innan det släpps ut på det kommunala VA-nätet.
  • Dräneringsvatten ska släppas på dagvattenservisen. Dräneringsvatten får under inga omständigheter släppas på spillvattenservisen om fastigheten har en förbindelsepunkt för dagvatten. Innan dräneringsvattnet kopplas på det kommunala VA-nätet ska det ledas till en dräneringsbrunn/samlingsbrunn. Diametern ska vara minst 35,5 cm och med ett sandfång på 60 cm.
  • Tänk på att den kommunala dagvattenanläggningen kan vara fylld till gatunivån vid kraftigt regn. Ligger din dränering lägre än gatunivån, rekommenderas pumpning av dräneringsvattnet för att undvika över- svämning och eventuella skador.

Besiktning av VA-installationen

Kontakta VA-avdelningen minst 2 dagar före den dag som du önskar att besiktningen av VA-installationen ska ske. Inför besiktningen av VA-installationen är det viktigt att du som fastighetsägare tänker på följande punkter,

  • Korrekt ifylld blankett för servisanmälan och VA-ritning måste vara inlämnad till VA- avdelningen innan servisbesiktningen kan ske.
  • Innan rörgraven återfylls ska personal från VA-avdelningen besiktiga och godkänna fastighetens VA-installation.
  • Notera att det endast är personal från VA-avdelningen som har rätt att öppna/stänga servisventilen. Om detta inte följs, kan det leda till polis- anmälan och du som fastighetsägare kan bli skyldig att ersätta eventuella skador.
  • Tänk även på att VA-avdelningen har rätt att kräva att anläggningsavgiften ska vara betald innan vattnet kan kopplas på till fastigheten
  • Täthetsprov genomförs av VA-avdelningens personal. Vid servisbesiktningen testas vattentrycket och då ska fastighetens servisledning vara helt tät. Tänk på att montera en stängbar kran på fastighetens dricksvattenledning.

Vattenmätaren monteras

Som fastighetsägare är du skyldig att upplåta plats för vattenmätare i fastigheten. Vattenmätaren ägs av Falköpings kommun och placeringen ska godkännas av VA-huvudmannen. Mätaren placeras så att är skyddad mot frost och åverkan samt återströmning av varmvatten eller annan skadlig värmepåverkan.

Observera

Om servisledningens längd mellan fastighetens förbindelsepunkt och vattenmätare får inte överstiga 50 meter. Om den är längre ställs krav på en vattenmätarbrunn som ska anläggas intill förbindelsepunkten. Eventuell vattenmätarbrunn bekostas av dig som fastighetsägaren.

Boka tid för montering

Fastighetsägaren är skyldig att kontakta kundtjänst och boka tid för montering av vattenmätare, minst en vecka innan inflyttning.

Kostnad för att ansluta din fastighet

Vid anslutning innanför verksamhetsområdet betalas en så kallad anläggningsavgift. Det är en engångsavgift för att täcka kostnader för att ordna en vatten- och avloppsanslutning samt spegla fastighetens möjliga nytta att använda vattentjänsterna.

Vid frågor gällande anslutning

Kontakta oss på VA-avdelning så tittar vi på hur din tänkta byggnation påverkar vatten- och avlopp utifrån gällande lagstiftning. För att säkerställa att du inte missar några viktiga delar som behöver åtgärdas i efterhand eller kommer som en otrevlig överraskning långt in i projektet.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Sidans innehåll