24 februari 2023
Stadskärnan

Nu ska kyrkparken smälta samman med stadskärnan

Under 2023 kommer Stora torget att utvecklas och bli Falköpings vardagsrum, en plats för handel och möten – ett centrum där alla vill vara. En viktig del av projektet är att stärka kopplingen mellan stadskärnan och Sankt Olofs kyrka. Nu startar ett arbete med att utveckla platsen kring kyrkan, kyrkparken och en öppning mot Kyrkans hus. Möt Fredrik Waxmo, fastighetsansvarig för Falköpings pastorat.

Backen från Köttorget upp till Sankt Olofskyrkan kommer att få en bredare stig, fler sittplatser tack vare en lägre mur samt inbjudande planteringar

Skissbild: backen från Köttorget upp till Sankt Olofskyrkan kommer att få en bredare stig, fler sittplatser tack vare en lägre mur samt inbjudande planteringar

Hur ser er tidsplan ut för arbetet?
Arbetet är uppdelat i tre etapper. Arbetet kommer att pågå under fyra år. Första etappen kommer att starta nu till sommaren. Etapp 1 består av Kyrkans hus bakgård samt att öppna upp mellan kyrkans hus och Sankt Olofs kyrka. Vi passar på att anlägga ny belysning och lägga om gången runt Sankt Olofs kyrka.

Etapp 2 startar sommaren 2024 med att vi sänker muren och tar bort stigluckan mot Köttorget. Det blir också en ny entré mot förskolan Boken. Sista etappen sker 2026 och blir ett samarbete med kommunen med att ta fram en ny lekplats och flytta befintlig parkering mellan Kötttorget och förskolan Boken.

Vad har ni fått för reaktioner på att göra om området?
Många tror att muren runt kyrkan är väldigt gammal och tycker det är synd att röra denna men så är inte fallet. Muren som den ser ut idag, skapades på 50- eller 60-talet. I övrigt har människor varit väldigt positiva till vårt projekt.

Kyrkparken kommer bli mer tillgänglig och trygg. Nya mötesplatser skapas och trädkronorna höjs för att öka ljusinsläppet

Skissbild: kyrkparken kommer bli mer tillgänglig och trygg. Nya mötesplatser skapas och trädkronorna höjs för att öka ljusinsläppet

Kyrkparken upplevs idag som ganska isolerad och instängd. Hur tror du att upplevelsen blir när muren sänks och belysningen ökar?
Vi arbetar mycket med upplevelsen. Det kommer vara skvalpande vatten, en bredare stig nedifrån torget. Vi kommer att höja upp trädkronorna så solstrålarna når fram till gräsmattan och ger mer färg i vår kyrkpark. Belysningen kommer att lysa upp våra stigar och även belysa den ståtliga kyrkan. För att öka insynen ännu mer har vi valt att montera ner stigluckan mot torget.

Arkitekterna bakom kyrkparken är densamma som för övriga stadskärnan och mycket av materialval och vision är densamma för båda projekten. Hur ser samarbetet ut med Falköpings kommun?
Visionen för projektet är densamma och vi har valt att använda samma materialval i kyrkparken som för resterande del av stadskärnan, för att smälta ihop gränserna. Det konkreta samarbetet med kommunen kommer att aktualiseras som mest i tredje etappen, när vi tillsammans utvecklar kyrkbacken med ny lekplats och flytt av parkering.

Förändringen påverkar inte bara kyrkparken och backen ned mot Köttorget, ni skapar även en ny caféträdgård, vad har ni för visioner där?
Idag erbjuder vi sopplunch och fika flera gånger i veckan i Kyrkans hus. Vår vision är att även kunna servera detta i vår fina kyrkpark och då har vi tänkt göra om utedasset till ett mindre café.

Muren mellan Kyrkans hus och Sankt Olofskyrkan rivs. Det gamla utedasset byggs om till ett litet café.

Skissbild: muren mellan Kyrkans hus och Sankt Olofskyrkan rivs. Det gamla utedasset byggs om till ett litet café.

Vad hoppas Svenska kyrkan få ut av hela projektet? Hur drömmer du om framtiden för Sankt Olofs kyrka och er verksamhet som en del av stadskärnan?
Vi hoppas att människor kommer att ta en promenad i vår fina kyrkpark, kunna sätta sig ner för en lättare fika, låta sina barn leka i den nya lekparken medan föräldrarna sitter på den gamla kyrkmuren och tittar ut över vår fina stad eller bara sätta sig en fin dag under våra fina bokar och ljuta av naturen.

Filmen visar hur kopplingen mellan Köttorget och kyrkbacken kan se ut om några år.