15 februari 2023
Stadskärnan

Så går en relining till

Just nu pågår va-arbete på Stora torget i Falköping. Josefine Johansson och Mikael Larsson arbetar på VA-avdelningen och berättar om arbetet.

Rök bolmar upp ur marken när en maskin relinar ett avloppsrör i en gata

Så här kan det se ut under en relining

Beskriv hur en relining går till?

Relining innebär att du gör en invändig renovering av befintliga ledningar för vatten, spill- och dagvatten. Relining kan utföras genom olika metoder. Bland annat kan du lägga en ny ledning med mindre dimension i en befintlig ledning alternativt kan du göra en infodring utmed den befintliga ledningens innervägg.

På Stora torget i dag består vattenledningarna av gjutjärn med olika dimensioner mellan 100-175 mm i diameter. Vid reling placeras nya plastledningar med dimension mellan 63-110 mm i diameter inuti de befintliga ledningarna. De nya, mindre ledningarna, innebär bättre kvalitet på vattnet då genomströmningen av vattnet ökar i ledningarna. Mängden vatten vi nyttjar i dag är mindre än för 50 år sedan vilket bland annat beror på mer vattensnåla toaletter, duschmunstycken med mera.

Avloppsledningarna består av plast och betong med olika dimensioner mellan 160-1 000 mm i diameter. Vid reling görs en infodring med en mjuk ”plaststrumpa” på insidan av röret. Strumpan förs in i den befintliga ledningen och härdas därefter, till exempel med ånga till en ny cirkulär samt bärande ledning inuti de befintliga ledningarna.

En strumpa går från en lastbil och ned i marken.

Går det att jämföra kostnaden för relining mot att byta ut alla ledningar?

Jämförelsen av kostnaden för reling i förhållande till att byta ut alla ledningar genom grävning beror på olika faktorer. Den största vinsten med att relina är att det krävs mindre grävning och arbetsinsats. Om du ser till avloppsledningar sker allt arbetet ovan mark genom befintliga brunnar vilket innebär att det inte behövs något grävarbete. Skulle alla vattenledningar bytas ut, hade man behövt gräva upp betydligt mer och det hade tagit både mer tid, kostat mer pengar och inneburit längre perioder utan vatten för boende och verksamheter. De schakter som grävs upp på Stora Torget är främst vid serviserna (anslutning från huvudledningen och ledningen in mot fastigheten).

Hur lång beräknad livstid är det på ledningarna efter den här upprustningen?

Den beräknade livslängden är cirka 100 år.

Maskineriet inne i lastbilen som hanterar en relining

När gjordes den senaste upprustningen av ledningarna vid Stora torget?

Ledningarna är från 60- och 70-talet. Förutom enstaka reparationer är detta den första större insatsen för de här ledningarna. Arbetet görs i förebyggande syfte samtidigt som utvecklingen av stadskärnan. Ett skäl är de nya ramperna som byggs för tillgänglighet till fastigheterna på norra och södra delen av torget. Det finns vinster att renovera dessa ledningar i samband med den här satsningen då ledningarna ligger under ramperna.

Hur påverkar arbetet de boende i området?

För att minska påverkan på verksamheter och de boende i området stängs vattnet av på nätterna för relingen av vattenledningarna men det kan även komma att ske vattenavstängningar under dagtid. Reliningen förkortar också perioderna när vattnet är avstängt och vi minimerar ytan som vi behövt gräva upp på torget.

Om vi pratar om projektet som helhet, går det enligt tidsplan?

Arbetet går enligt tidsplan. Under vecka sex relinades vattenledningen på den norra sidan av Stora torget för att därefter fortsätta med arbete i korsningen Storgatan/Dotorpsgatan. Under den här tiden kommer varutransporter till Stora Torget att gå via Östertullsgatan.

Sista etappen av VA-arbetet blir vid korsningen Dotorpsgatan/Trädgårdsgatan, hörnet vid Bellis och gamla Netto. Arbetet i korsningen kommer pågå mellan fyra och fem veckor. Biltrafiken kommer att påverkas längst Trädgårdsgatan som blir enkelriktad medan busstrafiken kommer att kunna passera åt båda håll genom korsningen.

Strumpa visas före och efter en relining

Så här ser strumpan ut före och efter en härdning

Relining med lastbil som skickar ned en strumpa i avloppsledning
Strumpan härdas i ledningen och bildar ett nytt ytskikt