Falköping kommunen
Publicerad: 2012-10-25

Elever och lärare till Kenya

Sedan 2004 har Centralskolan, Floby skola, Kyrkerörskolan och Barn- och Fritidsprogrammet på Ållebergsgymnasiet ett samarbete med Zimlat Primary School, Mombasa, Kenya. Samarbetet har flera delar såsom löpande kontakter där vi lär oss om och av varandra, stöd till elever som får möjlighet att gå vidare till Secondary School och var tredje år en resa med elever från våra skolor. Resan finansieras av Internationella programkontoret och lokala sponsorer.
Elever till Kenya
I år åker Ållebergarna Martina Svensson, Josefine Henriksson och lärare Maria Gunneflo. De ser alla mycket fram emot resan som börjar 25 oktober.

Martina Svensson berättar:


“Jag tycker det är kul att ta kontakt med andra människor. Att få veta hur deras liv ser ut, med deras kulturer och mycket annat. Att få uppleva deras värld och ta nytta av den. Att lära mig något från människorna och ta vara på det i min egen vardag.  Jag tycker det är väldigt intressant att jämföra hur andra har det mot med oss här i Sverige.

Eftersom jag redan har varit där en gång så vill jag fördjupa mig i resan, t.ex. upptäcka saker som jag inte la märke till förra resan. Få mer intryck och kunna förvalta dem på ett sätt som jag inte hade tillfälle till att göra förra resan.Resan jag var på kommer jag aldrig glömma, den är det bästa jag någonsin gjort! Därför vill jag åka igen, att få möjligheten att ta in mer intryck och använda mig mer av dem.

Detta är ingen vanlig resa, enligt mig finns det inget som har mer betydelsefullt än att återigen få uppleva Kenya på nära håll. Då kan jag verkligen sprida det här projektet vidare så fler vet om att det finns och att man kan med små medel göra en förändring.”

Maria Gunneflo berättar:


” Zimlat är en mycket fattig by där få har möjlighet att gå i skola och/eller äta sig mätta. Det är stor brist på skolmaterial och sjukdomar som malaria är ett stort bekymmer. Detta projekt ger elever och lärare en unik möjlighet att “inifrån” bekanta sig med människor med helt andra livsvillkor är våra och att uppleva Kenyas kultur och natur på plats.

Det har gjorts två resor tidigare. En 2004 och en 2009. Den senaste resan var läraren Gabriella Liljegren med från Ållebergsgymnasiet. Det känns fantastiskt spännande att delta i den här resan. Just nu känner vi alla tre av lite “resnerver”.  Vi börjar resan med två dagars safari och sedan kommer en vecka i byn Zimlat. Vi tror att vi kommer att få en helt annan upplevelse än om vi åkt dit som vanliga turister. Vi ska bl.a. hälsa på i skolan vi samarbetar med och åka till en gymnasieskola. Vi kommer att träffa lärare och elever och umgås, samtala och skapa en personlig relation. Josefin och Martina kommer också att göra delar av sitt projektarbete där nere. De ska intervjua kenyanska kvinnor om deras vardagsliv. En fantastisk möjlighet som inte kommer ofta i livet. Vi är alla tre väldigt glada att få delta. ”

Preliminärt dagsprogram för Kenyaresan 2012


25/10
Avresa från Arlanda 21.00 (Boeing 737-800), stop i Kairo

26/10
Ankomst Addis Abeba 07.30, avresa 10.20, ankomst Mombasa 14.40, stop vid Kilimanjaro.
Upphämtning på flygplatsen och direkt till Voi wildlife lodge.

27/10
Safari Tsavo east, övernattning Ngulia lodge i Tsavo west.

28/10
Safari Tsavo west — mzima springs & rhino sanctuary. Incheckning på Severin Sea Lodge på kvällen.

29/10 — 4/11
Diverse aktiviteter & utflykter i skolan, i byn, i Mombasa.

5/11
Avresa från Mombasa 15.30, stop Kilimanjaro, ankomst Addis 19.30, avresa Addis midnatt.

6/11
Ankomst Arlanda 06.30

Tipsa andra genom att skicka till:
Minimera
Kontakt
Ållebergsgymnasiet
alleberg@falkoping.se

   
Telefon:
Receptionen
0515-88 60 00

Besöksadress
Fredriksbergsvägen 36

Postadress
Ållebergsgymnasiet
521 81 Falköping

Gymnasiechef
Torbjörn Karlsson
0515-88 60 05
torbjorn.karlsson@falkoping.se

Sidansvarig: Madeleine Holmlind
Senast ändrad: 2012-10-25
Inloggning till Falnet och för webbredaktörer
Falköpings kommun, 521 81 Falköping | Besöksadress: Stadshuset, S:t Sigfridsgatan 9 | 0515-88 50 00  |  Kontakt