Hembrev

Oktober


So

Vi har arbetat vidare med Sverige och kartkunskap i geografin och detta kommer att fortsätta under kommande veckor då Ann-Christine har klassen fram till lovet.

Svenska 
I svenskan har vi parallellt arbetat med att öva på att sammanfatta text och lära oss de genretypiska dragen för faktatext. Vi har också hunnit med att tärna på att skriva en faktatext om ett av våra stora rovdjur (+ älgen). När Ann-Christine nu kommer i mitten av veckan kommer klassen fortsätta att skriva en sammanfattande faktatext om varsitt landskap samt sedan redovisa detta muntligt. 

Matematik
I matematiken arbetar vi just nu med multiplikation och repeterar multiplikationstabellerna 1-10. Vi kommer också lära oss uppställning i multiplikation.Tillsammans tränar vi på att lösa textuppgifter där vi väljer räknesätt, skriver uttryck och räknar ut svar samt funderar på om svaret är rimligt.

No/Teknik
Vi har avslutat området "skogen" och nu fortsatt med "naturen på hösten". Vi funderar på vad som händer i naturen om hösten och läser om hur djur och växter anpassar sig och förbereder sig inför den kommande vintern. Vi har lärt oss om hur nedbrytning fungerar och tagit reda på mer fakta om en nedbrytare. Vi kommer också läsa om hur olika växter sprider sina frön.

Engelska
Vi jobbar för fullt med att sammanfatta allt vi lärt oss de senaste veckorna. Vi arbetar i avsnittet som kallas Roundup. Där övar vi på att läsa texter på egen hand - och svara på frågor. Vi skriver också egna texter. Samma text ska vi på fredagen (innan oktoberlovet) skriva igen i Progress test. Då får du chansen att visa att du kan skriva utan stöd från vuxen. Vi övar även på att tala och att lyssna och förstå vad andra säger.

Övrigt:
Bad fredag vecka 42 och fredag vecka 45
Höstlov vecka 44

 

Jag vill passa på att tacka såväl elever som vårdnadshavare för en fin tid tillsammans (även om den blev kort). Det har varit en ynnest att få vara en del av klassens första tid på mellanstadiet och jag är övertygad om att ni har en positiv och utvecklande tid framför er. Kanske ses vi igen lagom till åk 6, vem vet!   
Allt gott!
Hälsar, Ida-Maria